Facebook zaplavili fotky detí, kampaň upozorňuje na ich smutné príbehy

Facebook zaplavili fotky detí, kampaň upozorňuje na ich smutné príbehy Foto: Martin Bandžák / MAGNA

Dnes desiatky ľudí zdieľalo na facebooku fotky čiernookých detí, mnohé v otrhanom alebo špinavom oblečení s nápisom „moje dieťa."

 


Fotky sú súčasťou kampane humanitárnej organizácie MAGNA, ktorá chce upriamiť pozornosť na detských utečencov zo Sýrie.
80 portrétov sýrskych detí nafotil v máji tohto roku v Libanone Martin Bandžák, fotograf a spoluzakladateľ humanitárnej organizácie MAGNA, spolu s členom fotoagentúry Magnum Photos, Johnom Vinkom.
Prvá virtuálna výstava fotografií upozorňuje na alarmujúcu situáciu sýrskych utečencov pod názvom Moje dieťa.

 

 

Nasma     foto © Martin Bandžák / MAGNA

NASMA - Po tom, čo zažila a prežila besnenie príslušníkov Daeš v rodnom meste Homs v Sýrii, sa jej podarilo s rodinou utiecť do Libanonu. Obrazy, ktoré vo svojich štyroch rokoch videla nevie spracovať dodnes. Postupne jej vypadali všetky vlasy a dostávala jeden panický atak za druhým. Všetci dúfajú, že návštevy psychologičky jej skoro pomôžu.

„V utorok si 80 osobností, ktorým nie je ľahostajné, ako vyzerá svet okolo nás, zavesilo „svoje" dieťa na „svoju" stenu na sociálnej sieti. Vzdali tak hold všetkým deťom, ktoré čakajú na mier a kvôli vojne sa nemôžu vrátiť domov.", hovorí Martin Bandžák.

  foto © Martin Bandžák / MAGNA

Aktívnymi účastníkmi výstavy je napríklad pán prezident Andrej Kiska. Celá galéria fotografií je k nahliadnutiu na webovej stránke www.tojemojedieta.sk.