Facebook a Twitter zmazali stovky falošných účtov, za niektorými bola ruská vojenská tajná služba a Irán

Facebook a Twitter zmazali stovky falošných účtov, za niektorými bola ruská vojenská tajná služba a Irán Foto: Facebook

Spoločnosť Facebook zmazala viac ako 650 stránok, skupín a účtov na sociálnych sieťach facebook a instagram kvôli "koordinovanému neautentickému správaniu".

 

Facebook to oznámil na svojom blogu s tým, že aktivita spojená s niektorými zmazaným stránkami a účtami vychádzala z Iránu či bola napojená na ruské vojenské tajné služby. Obe tieto skupiny spolu nijako nespolupracovali, podľa Facebooku ale využívali podobné taktiky, aby zahmlili svoju totožnosť a činnosť.

Zmazanie viac ako 280 účtov napojených na Irán oznámil tiež Twitter.

"Zakazujeme taký druh správania, pretože chceme, aby ľudia mohli dôverovať spojeniu, ktoré umožňuje facebook," uviedla spoločnosť na blogu. "Naďalej pokračujeme vo vyšetrovaní a to, čo vieme, sme oznámili vládam USA a Spojeného kráľovstva," dodal Facebook.

Terčom dezinformácií vychádzajúcich zo zmazaných účtov a stránok boli podľa spoločnosti používatelia sociálnych sietí v Spojených štátoch, Británii, v Latinskej Amerike a na Blízkom východe.

Napojenie niektorých účtov na iránske štátne médiá sa podľa Facebooku podarilo preukázať z verejne dostupných zdrojov, napojenie na ruské tajné služby vďaka informáciám amerických spravodajských služieb.

Stránky, skupiny a účty napojené na Irán šírili podľa spoločnosti propagandu proti Saudskej Arábii, Izraelu a v prospech Palestínčanov.

Podľa firmy FireEye, ktorá sa špecializuje na kybernetickú bezpečnosť a ktorá dala sociálnym sieťam Facebook a Twitter tip na falošné účty, aktivita zmazaných účtov zrejme nebola namierená na ovplyvnenie nadchádzajúcich parlamentných volieb v USA. Mala podľa nej oveľa širší záber.

Facebook tento rok čelil silnej kritike za nedostatočnú ochranu citlivých dát svojich užívateľov či práve kvôli dezinformačným či manipulačným kampaniam prebiehajúcim na jeho sieti.