Zuckerberg vyzval vlády, aby urobili viac pre kontrolu obsahu webu

Zuckerberg vyzval vlády, aby urobili viac pre kontrolu obsahu webu Reprofoto youtube Harward

Zakladateľ a šéf spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg vyzval vlády a regulačné úrady, aby robili viac pre kontrolu toho, čo sa objavuje na internete.

 

V liste, ktorý zverejnila štvorica svetových denníkov, píše, že pre firmy samotné je zodpovednosť za kontrolu škodlivého obsahu príliš veľkým sústom.

"Poslanci mi často hovoria, že máme veľmi silný vplyv na prejavy (ľudí na internete) a ja s nimi úprimne súhlasím," napísal Zuckerberg. Dospel k záveru, že Facebook by nemal samostatne rozhodovať o prejavoch svojich užívateľov, a rozhodol sa preto vytvoriť nezávislý orgán, ku ktorému by sa ľudia mohli odvolať proti rozhodnutiu Facebooku. Spolupracuje s vládami na tom, aby systémy kontroly obsahu fungovali efektívne.

Zuckerberg chce, aby štáty prijali nové pravidlá ohľadom škodlivého obsahu, čestnosti volieb, ochrany súkromia a prenosnosti dát.

Mala by podľa neho vzniknúť spoločné pravidlá ohľadom kontroly škodlivého obsahu, ktorými by sa mali riadiť všetky sociálne médiá a na ktorých dodržiavanie by dozerali nezávislé orgány. Tiež chce, aby krajiny urobili viac pre posilnenie férovosti volieb a prijali spoločné štandardy pre preverovanie politických hráčov a kampaní. Viac krajín by podľa neho po vzore Európskej únie malo prijať nariadenie o ochrane osobných údajov (GDPR), ktoré začalo platiť vlani na jar.

Myslí si tiež, že internetu by prospelo, keby vznikli jednotné pravidlá na celom svete. Tie by podľa neho zabezpečili, že "podnikatelia môžu vytvárať veci, ktoré poslúžia každému, a každému sa dostane rovnakej ochrany".

BBC pripomína, že Facebook sa v poslednej dobe stal terčom kritiky za to, že nedokázal včas zastaviť šírenie videoprenosu teroristického útoku v novozélandskom meste Christchurch. Pravicový extrémista tam 15. marca v dvoch mešitách postrieľal 50 ľudí.

Vlani sa do centra pozornosti dostal prístup Facebooku k ochrane súkromia po správe, že analytická spoločnosť Cambridge Analytica neoprávnene získala informácie o desiatkach miliónov užívateľov tejto sociálnej siete. Potom to využila okrem iného pri vývoji softvérových nástrojov na podporu volebnej kampane súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa.