Print this page

Zatkli zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangea (VIDEO) Reprofoto youtube WheelerCentre

Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange, ktorý sa od roku 2012 skrýval na veľvyslanectve Ekvádoru v Londýne, bol zatknutý a z ambasády odvedený.

 

Informovala o tom agentúra Reuters. Zatknutie vzápätí potvrdila londýnska metropolitná polícia, podľa ktorej ju na úrad pozval veľvyslanec.

 Ekvádor Assangeovi odňal azyl, pretože opakovane porušoval medzinárodné dohovory a pravidlá každodennej prevádzky ambasády, napísal ekvádorský prezident Lenin Moreno na svojom twitteri.

"Je úplne správne, že Assange sa postaví v Británii riadne pred spravodlivosťou. O tom, čo bude nasledovať, rozhodne súd," uviedol vo vyhlásení námestník britského ministra zahraničia Alan Duncan. "Sme veľmi vďační za krok, ktorý urobila ekvádorská vláda spolu s prezidentom Morenom," povedal ďalej Duncan. "Dnešnej akcii predchádzal dlhý dialóg medzi oboma krajinami. Teším sa, že v nadchádzajúcich rokoch budú Britániu a Ekvádor spájať silné bilaterálne vzťahy," uzavrel.

Assange sa uchýlil na ekvádorské veľvyslanectvo v roku 2012, aby sa vyhol vydaniu do Švédska, ktoré ho chcelo vypočuť kvôli obvineniu zo znásilnenia z roku 2010. Assange vinu odmieta a Švédsko v roku 2017 prípad odložilo. Stále ale môže byť vydaný aj do USA, kde mu hrozí stíhanie za zverejnenie dokumentov o vojne v Iraku a Afganistane. Ekvádorský prezident Moreno podľa Reuters uviedol, že jeho krajina dostala od Londýna záruku, že Assange nebude vydaný do krajiny, kde by mu hrozil trest smrti.