Britský odvolací súd otvoril cestu k vydaniu Juliana Assange do USA

Britský odvolací súd otvoril cestu k vydaniu Juliana Assange do USA Foto: Wikileaks

Britský odvolací súd otvoril cestu k vydaniu zakladateľa serveru WikiLeaks Juliana Assange do Spojených štátov. Zrušil stanovisko súdu nižšej inštancie, podľa ktorého je Assangeovo psychické zdravie príliš krehké na to, aby bol schopný zvládnuť podmienky panujúce v americkom väzenskom systéme. Assangeova snúbenica, právnička Stella Morrisová povedala, že Assange sa proti rozsudku odvolá, akonáhle to bude možné.

Päťdesiatročný rodák z Austrálie Assange je v USA obžalovaný zo špionáže kvôli tomu, že prostredníctvom WikiLeaks zverejnil tisíce utajovaných vojenských a diplomatických dokumentov. Tento rok v januári sudkyňa Vanessa Baraitserová zamietla jeho vydanie zo zdravotných dôvodov. Zdôvodnila to tým, že existuje vysoké riziko, že Assange sa v americkom väzení pokúsi o samovraždu.

Právnik americkej vlády James Lewis však v odvolacom procese povedal, že Assange v minulosti netrpel závažným a dlhodobým psychickým ochorením a nie je tak chorý, aby nedokázal odolať nutkaniu ublížiť si.

Americké úrady dali britským sudcom najavo, že pokiaľ Assangeovo vydanie odsúhlasí, mohol by si odpykať trest v takej dĺžke, akú by mu vymerala justícia v Austrálii. Za trestné činy, z ktorých je obžalovaný, mu podľa amerických zákonov hrozí až 175 rokov väzenia. Avšak Lewis podľa agentúry AP povedal, že najdlhší trest, aký kedy súd v USA v podobnom prípade udelil, je 63 mesiacov.