Mobilné dáta na Slovensku patria k tým najdrahším. Česko je na tom ešte horšie

Mobilné dáta na Slovensku patria k tým najdrahším. Česko je na tom ešte horšie Foto: 4ka

Zdajú sa vám ceny za mobilný internet privysoké a občas narazíte na ponuky zahraničných operátorov, ktoré sľubujú gigabajty dát doslova za pár eur? Nuž, drahšie služby na Slovensku v porovnaní so zvyškom Európy nemusia byť iba pocitom v návale emócii z ďalšej mesačnej faktúry.

 

Európska komisia zverejnila nezávislé porovnanie za rok 2018. Slovensko v ňom podľa metodiky zastupovali dvaja najväčší operátori na trhu.

Zdroj: ec.europa.eu

Komisia si vybrala 9 pomyselných balíčkov (košov), ktoré mali reprezentovať rôzne náročných zákazníkov: niektorých so záujmom najmä o hovory a SMS, na opačnom konci zas náruživých surferov, čo nevydržia offline ani minútu.

Slovensko vyšlo pri všetkých balíkoch výrazne drahšie ako európsky priemer. Za balíčky s 20 GB dát alebo 1 GB spolu s hovormi a SMS-kami u nás zaplatíte takmer dvojnásobok.

Ceny sú pritom prepočítané na kúpyschopnosť obyvateľstva (PPP), takže zohľadňujú rozličné výšky priemerných miezd naprieč západnými a východnými krajinami EÚ.

Slovensko je medzi najdrahšími

Do štvorice najdrahších krajín zaradila Komisia na základe údajov zo začiatku roka 2018 Cyprus, Českú republiku, Slovensko a Grécko. Naopak, najmenej zaplatia zákazníci v Taliansku, Poľsku, Rakúsku, Francúzsku, Veľkej Británii, Luxembursku a Fínsku.

Zdroj: ec.europa.eu

Slovákov môže tešiť aspoň to, že v pomyselnej mape cien patria "iba" do hnedožltej skupiny s názvom "relatívne drahé". Najviac dôvodov na smútok a hnev pri pohľade do svojich peňaženiek majú Česi a obyvatelia Cypru.

4ka dátami v prieskume Európskej komisie zamiešať nemohla. Metodika totiž berie do úvahy len dvoch najväčších hráčov na trhu. Tretieho do porovnania pridáva len v prípade, že ich spoločný trhový podiel nepresiahne 70 %.

4ka chce byť dátový operátor

My vám ponúkneme bohatú nádielku dát, voľných minút a SMS-iek doma aj v celej EÚ. Získate ju vďaka novým paušálom SLOBODA už od 5 € mesačne.

Pre tých náročnejších má 4ka nový paušál SLOBODA NEKONEČNO + za 20 € mesačne s nekonečnými MIN/SMS v celej EÚ aj nekonečnými 4G dátami.

Ak sa v surfovaní cez mobil naozaj nechcete obmedzovať, odporúčame vám nový paušál SLOBODA DÁTA s neobmedzenými 4G dátami za 12 € mesačne. Teraz ho môžete získať na prvý mesiac úplne zadarmo pri objednaní cez e-shop s novou SIM kartou.