Supertajnú americkú základňu ohrozuje invázia záhadológov z facebooku

Supertajnú americkú základňu ohrozuje invázia záhadológov z facebooku Foto: alienstockfestival.com

Kalifornský záhadológ vyzval na facebooku spriaznených Američanov, aby sa dostavili k supertajnej nevadskej vojenskej základni Area 51, ktorú podozrieva z ukrývania dôkazov o mimozemských civilizáciách. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Stretnutie sa má uskutočniť 20. septembra, účasť na facebooku údajne prisľúbili dva milióny ľudí. Americká armáda varovala pred pokusmi preniknúť do ostro stráženého areálu.

Základňa Area 51, ktorej existenciu Pentagon priznal až pred šiestimi rokmi, podľa armády slúži k testom špionážnych lietadiel a k výcviku personálu. Stúpenci konšpiračných teórií ale tvrdia, že v areáli sa skrývajú mŕtve telá mimozemšťanov alebo trosky ich havarovaného vesmírneho korábu. Oblasťou prechádza 158 kilometrov dlhá komunikácia, ktorú miestni nazývajú "mimozemská cesta". Pristávajú tam podľa nich lietajúce taniere.

Užívateľ facebooku Matty Roberts z kalifornského Bakersfieldu pozval vyznávačov teórií o mimozemských civilizáciách k návšteve zapadnutej nevadskej dediny Rachel, odkiaľ by sa mali pešo vydať k neďalekej základni. Hoci správcovia siete výzvu odstránili, pretože sa údajne priečila štandardom facebooku, prihlásili sa už dva milióny ľudí. Púštna obec Rachel má 50 obyvateľov a nie je tam obchod ani benzínová pumpa.

Keď pochod k základni nevyjde, chce Roberts v obci usporiadať aspoň rockový koncert. Nazval ho Alienstock podľa legendárneho festivalu Woodstock z roku 1969. Alien je anglické slovo pre mimozemské votrelca.

Obyvatelia Ráchel sú vydesení, napísala agentúra Reuters. Nápor ľudí by mohol obec zničiť, vyvolať výpadky prúdu alebo prerušiť internetové a telefonické spojenie. Mohlo by dôjsť aj k haváriám, pretože na miestnej ceste sa v noci bežne prechádza dobytok.