Pred 25 rokmi bola otvorená úplne prvá internetová kaviareň (FOTO)

Pred 25 rokmi bola otvorená úplne prvá internetová kaviareň (FOTO) Foto: Wikipedia

Pred 25 rokmi, 1. septembra 1994, bola v Londýne otvorená prvá internetová kaviareň Café Cyberia.

 

Táto vôbec prvá kaviareň s počítačmi napojenými na internet bola nápadom poľskej študentky Evy Pascoeovej, ktorej sa v Londýne cnelo po domove. Podnik, ktorý s niekoľkými priateľmi otvorila vo Whitfield Street v strede mesta, si čoskoro získal veľkú popularitu a vzápätí mal tisíce napodobiteľov po celom svete.

 

V priebehu času koncepcia internetových kaviarní zastarala, mnoho z nich bolo zrušené. Poskytovanie internetových služieb kaviarní sa potom rozdelilo na internetové herne a kaviarne s pripojením Wi-Fi.

"Hlavným problémom bolo, že môj stroj na cappuccino dokázal urobiť len jedno každé dve minúty, kým sála bol plná ľudí, ktorí čakali na internet a dožadovali sa svojej kávy rýchlejšie, než som bola schopná ich obslúžiť," spomínala po rokoch Pascoeová. Tento problém však mohla ľahko vyriešiť, pretože vďaka svojmu úspechu získala mnoho investorov, medzi ktorými boli aj reklamný magnát Maurice Saatchi alebo Mick Jagger.

Na rozdiel od investorov sa v hodnotení nápadu otvoriť internetovú kaviareň mýlila televízna stanica CNN, ktorá v roku 1994 uviedla, že môže s istotou prehlásiť, že väčšina Londýnčanov bude aj naďalej pred internetom v čase obeda dávať prednosť klasickej rybe s hranolkami. Sama Pascoeová biznis opustila v roku 1998, podnik ale ešte nejakú dobu prevádzkovali kórejskí investori. Dnes je na jej mieste reštaurácia.