Twitter už onedlho zakáže všetku politickú reklamu

Twitter už onedlho zakáže všetku politickú reklamu Foto: Twitter

Twitter zakáže všetku politickú reklamu. Opatrenie začne platiť od 22. novembra, oznámil zakladateľ sociálnej siete Jack Dorsey. Ako vo svojom vyjadrení uviedol, sociálne médiá poskytujú inzerentom nespravodlivú výhodu, pokiaľ ide o šírenie cielených, zavádzajúcich správ.

 

"Internetová reklama je pre komerčných inzerentov neuveriteľne mocná a veľmi účinná, táto moc ale predstavuje významné riziká, pokiaľ ide o politiku," uviedol šéf Twitteru Dorsey. Pokiaľ ide o pozornosť prípadných voličov, politici by si ju mali svojimi odkazmi "zaslúžiť, nie kúpiť", dodal.

Európska komisia zhodou okolností v utorok zverejnila správu, z ktorej vyplýva, že veľké internetové firmy zlepšili svoj prístup k boju proti dezinformáciám. Stále však neurobili všetky požadované kroky, ktoré majú brániť šíreniu propagandy a nepravdivých tvrdení.

Už rok funguje takzvaný dobrovoľný antidezinformačný kódex, v ktorom sa firmy ako Facebook, Google či Twitter zaviazali odhaľovať a likvidovať falošné účty či zabezpečiť na svojich platformách transparentnosť politických kampaní. Európska komisia konštatovala, že firmy pristúpili aktívne k likvidácii účtov šíriacich propagandu či dezinformácie. Sprísnili aj pravidlá pre zadávanie reklamy a lepšie rozlišujú, ktoré stránky sú spojené s politickou činnosťou. Rezervy naproti tomu vidí komisia napríklad v poskytovaní dát nezávislým overovateľom, ku ktorému sa firmy zatiaľ dostatočne nemajú.