OSN dala zelenú návrhu dohody boja proti počítačovej kriminalite

OSN dala zelenú návrhu dohody boja proti počítačovej kriminalite Reprofoto youtube FBI

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (OSN) napriek námietkam z EÚ, USA a ďalších krajín schválilo rezolúciu, ktorá začne proces prípravy novej medzinárodnej zmluvy o boji proti počítačovej kriminalite.

 

Rezolúcia navrhnutá Ruskom bola schválená v pomere 79 ku 60, 33 členov sa zdržalo, uviedla agentúra AP.

Schválené uznesenie zriaďuje expertný výbor zastupujúci všetky regióny sveta, ktorý má vypracovať komplexnú medzinárodnú dohodu o boji proti využívaniu informačných a komunikačných technológií na kriminálne účely. Výbor sa zíde v auguste 2020, aby dohodol rámec svojej činnosti.

Zástupkyňa veľvyslankyňa USA pri OSN Cherith Norman Chaletová pred hlasovaním povedala, že uznesenie oslabí medzinárodnú spoluprácu v boji proti kybernetickej kriminalite v čase, keď je nevyhnutná jej zvýšená koordinácia. Upozornila, že členské krajiny sa nezhodujú v tom, že je potrebné alebo je dôležité vypracovať návrh novej zmluvy. "Bude iba slúžiť k potlačeniu globálneho úsilia v boji s počítačovou kriminalitou," vyhlásila.

Chaletová a fínsky zástupca pri OSN hovoriaci za EÚ zdôraznili, že existujúca medzivládna skupina expertov OSN pre kybernetickú kriminalitu už rieši otázku, či je nová zmluva potrebná. Podľa Chaletovej je zlé prijímať politické rozhodnutia o novej zmluve predtým, než budú známe odporúčania odborníkov na počítačovú kriminalitu. Uznesenie tak podľa nej dopredu odsudzuje a podkopáva prácu odborníkov.

Ruský zástupca tvrdí, že rezolúcia vyžaduje, aby nový výbor zohľadnil výsledky práce expertnej skupiny na kybernetickú kriminalitu, ktoré sa čakajú budúci rok, ktorej činnosť Moskva podporuje. Práce na novom dohovore by mali podľa neho začať v roku 2021.