Spotify chce budúci rok zbaviť svoje produkty politickej reklamy

Spotify chce budúci rok zbaviť svoje produkty politickej reklamy Foto: Spotify

Popredná svetová služba pre streamovanie hudby Spotify je ďalšou digitálnou platformou, ktorá sa rozhodla skoncovať s politickou reklamou.

 

V piatok oznámila, že tento druh inzercie vo svojich produktoch počas budúceho roka prestane prevádzkovať. Televízia CNN podotkla, že opatrenie sa dotkne iba Spojených štátov, pretože na iných trhoch Spotify politické reklamy nemá.

Streamovacia platforma sídliaca vo Švédsku chystanú zmenu zdôvodnila tým, že momentálne nie je schopná zodpovedne preverovať oznámenia spadajúce do danej kategórie. Za politickú reklamu pritom spoločnosť považuje materiály zadávané politickými kandidátmi, zvolenými či menovanými štátnymi činiteľmi, ďalej politickými stranami alebo skupinami označovanými skratkou PAC, ktoré v Spojených štátoch zhromažďujú peniaze na politické kampane. Okrem toho chce Spotify zablokovať obsah, ktorý zaujíma stanovisko k politickým inštitúciám alebo súdnym a legislatívnym krokom.

"Vrátime sa k tomuto rozhodnutiu v závislosti na tom, ako sa budú vyvíjať naše prostriedky," dodáva streamovacia platforma vo vyhlásení poskytnutom CNN.

Väčšina príjmov plynie Spotify od viac ako 100 miliónov platiacich užívateľov, podobný počet ľudí ale využíva bezplatnú verziu platformy, ktorá prináša tržby z inzercie. Politická reklama má zmiznúť nielen z tohto produktu, ale aj z originálnych či exkluzívnych podcastov Spotify. Web Ad Age, ktorý o veci informoval ako prvý, uviedol, že na Spotify si kupoval priestor možný prezidentský kandidát amerických demokratov Bernie Sanders, ale aj celoštátny výbor americkej Republikánskej strany (RNC).

Definícia politickej reklamy v podaní Spotify čiastočne kopíruje prístup sociálnej siete Twitter, ktorá tento druh platených oznámení zablokovala koncom novembra. Najmä kvôli tomuto kroku a naopak liberálnemu prístupu Facebooku sa politická reklama na digitálnych platformách v posledných mesiacoch stala diskutovanou témou.

Najväčšia sociálna sieť sveta zožala kritiku od niektorých odborníkov, novinárov aj politikov, pretože odmieta overovať pravdivosť oznámení zadávaných politickými kampaňami. Facebook pritom nie je pri debatách o demokratických procesoch úplne neutrálny, pretože sa snaží napríklad blokovať dezinformácie, ktorých cieľom je potláčať volebnú účasť. Tiež pred niekoľkými dňami oznámil, že bude odstraňovať zavádzajúce príspevky týkajúce sa sčítania ľudu, ktoré USA čaká budúci rok.

Podľa CNN umožňujú okrem Facebooku politickú reklamu nakupovať aj Google a komunikačné platformy snapchat a Reddit. Odmietajú ju naopak weby LinkedIn, Pinterest a Twitch, rovnako ako celosvetovo populárna čínska sociálna sieť TikTok.