Tieto zvieracie hviezdy zarábajú na sociálnych sieťach milióny (FOTO)

Tieto zvieracie hviezdy zarábajú na sociálnych sieťach milióny (FOTO) Foto: Facebook Lil Bub

Na Instagrame majú milióny sledovateľov. Lil Bub, Grumpy Cat, Boo the Pomerian či Doug the Pug sú mačky a psy, ktoré sú hviezdami internetu. Prinášajú obrovské zisky, ale tiež pomáhajú ušľachtilým projektom.

Príval emócií vyvolaných úmrtím mačky Lil Bub, ktorá bola osem rokov celebritou sociálnych sietí, ukazuje rozsah tohto fenoménu, kedy sa zvieratá stávajú hviezdami internetu, napísala agentúra AFP.

Mačka so stále vyplazeným jazýčkom, mala rôzne genetické anomálie, o ktorých jej majiteľ, hudobný producent Mike Bridavsky, rozprával na internete od roku 2011. Ságu mačičky sledovali na facebooku tri milióny ľudí, na Instagrame 2,4 milióna a viac než 800.000 ľudí na twitteri.

Genóm mačky Lil Bub lúštili vedci z Missourskej univerzity od mája 2015 a skúmali genetické zmeny, ktoré spôsobili deformácie, ktorými zviera trpelo. "Bub mala veľké zdravotné odlišnosti a zmenila život miliónov ľudí na celom svete," hovorí Bridavsky. Pochválil sa, že sa mu podarilo zhromaždiť 700.000 dolárov pre pomoc zvieratám.

"Odpočívaj v pokoji, Lil Bub. Svojou láskou a bojovným duchom si zmenila toľko životov. Nikto ťa nenahradí, vždy na teba budeme spomínať," napísal jeden z užívateľov Instagramu.

Mačka pôvodom z Indiany bola spájaná s rôznymi akciami, ktoré podporovala Greenpeace či Americká spoločnosť pre prevenciu krutého zaobchádzania so zvieratami (ASPCA). Od roku 2013 sa podieľala na kampaniach v prospech sterilizácie a adopcie domácich zvierat spoločne so združením na ochranu zvierat PETA.

Lil Bub využívala svoju slávu k tomu, aby urobila svet lepší pre zvieratá, uviedla PETA vo vyhlásení. "Vzdajte jej úctu tým, že sa budete riadiť jej posolstvom: vždy adoptujte, nikdy nekupujte," dodala.

"Doslova zachránila životy tisícov zvierat a vytvorila prvý národný fond venovaný zvieratám, ktoré vyžadujú osobitnú starostlivosť," vyhlásil na Instagrame Bridavsky.

Krátko pred svojou smrťou sa Lil Bub stala tvárou reklamnej kampane pri príležitosti zľavovej akcie Black Friday.

Ďalšia známa mačka, Grumpy Cat, ktorá sa preslávila svojim nevrlým výrazom a ktorá tento rok v máji po siedmich rokoch slávy uhynula, mala v čase smrti na facebooku 8,5 milióna fanúšikov. Ďalších 1,5 milióna ich mala na twitteri a okrem toho aj 2,5 milióna sledovateľov na instagrame.

Fotografia Grumpy Cat bola od roku 2013 maskotom firmy na výrobu kŕmenie pre mačky. V roku 2018 dostala jej majiteľka Tabatha Bundesenová 710.001 dolárov odškodného za to, že firma vyrábajúca kávu umiestnila fotografiu Grumpy Cat na svoje produkty bez povolenia.

Zástupkyňa združenia PETA Ashley Byrneová vyjadrila potešenie nad tým, aké prínosné akcie môže vyvolať sláva zvieraťa na internete. Zároveň trvala na tom, že sa to nesmie uskutočniť na škodu zvierat, ktorých život sa na sociálnych sieťach preberá. "Nikto nesmie jednať so zvieratami ako s príslušenstvom či s bezvýznamným majetkom," vyhlásila.

Podľa amerického združenia APPA, ktoré sleduje trh s výrobkami pre domáce zvieratá, vlani tržby na tomto trhu v Spojených štátoch dosiahli 72 miliárd dolárov. V tomto roku vlastnili americké domácnosti viac ako 42 miliónov mačiek a 63 miliónov psov.