Na twitteri bolo možné zacieliť reklamy na nenávistné skupiny

Na twitteri bolo možné zacieliť reklamy na nenávistné skupiny Zdroj: Twitter

Sociálna sieť Twitter umožňovala cieliť reklamy na používateľov aj podľa kľúčových slov ako "neonacista", "zástancovia belošskej nadradenosti" či "islamofob". Ukázal to nedávny experiment spravodajskej spoločnosti BBC, ktorej sa podarilo opakovane spustiť platené oznámenia s problematicky definovanou cieľovou skupinou. Platforma sa po upozornení redakcie ospravedlnila a uviedla, že problém odstránila.

 

Twitter podobne ako Facebook a ďalšie digitálne spoločnosti zhromažďujú informácie o užívateľoch a vytvára z nich podrobné profily o ich životnej situácii a záujmoch. Daná platforma potom môže podľa požiadaviek inzerentov pomerne presne zacieliť reklamu napríklad na "rodičov s dospievajúcimi deťmi" alebo na "amatérskych fotografov".

Twitter uvádza, že citlivé termíny zo zoznamu použiteľných kľúčových slov vyraďuje, BBC však odhalila mnoho trhlín v tomto opatrení. Rozhranie pre nákup reklamy napríklad uvádzalo, že oznámenie zadané pod heslom "neonacista" by mohlo v Británii osloviť 67.000 až 81.000 užívateľov.

Za účelom otestovania systému bola cez anonymný účet vytvorená falošná reklama s odkazom "šťastný nový rok", ktorá bola zacielená problematickými kľúčovými slovami na tri rôzne skupiny. Po krátkej dobe bolo oznámenie schválené a niekoľko hodín sa zobrazovalo používateľom, kým ho autor stiahol. Podľa BBC bolo možné reklamy zadávať aj na základe hesiel ako "islamofobisti" a "islamofóbia", pri ktorých Twitter odhadol potenciálne publikum na zhruba 100.000 ľudí. Ďalšiu povolenou cieľovou skupinou boli používatelia vo veku od 13 do 24 rokov spadajúci pod kategórie "anorexia" a "bulímia".

Sociálna sieť následne priznala, že jej opatrenia zavedené s cieľom zabrániť zneužitiu reklamného systému neboli správne aplikované.

"Preventívne opatrenia zahŕňajú zákaz istých citlivých alebo diskriminačných termínov, ktoré neustále aktualizujeme. V tomto prípade bolo možné niektoré z týchto termínov použiť na účely zacielenia. Bola to chyba," uviedol Twitter. Za problém, ktorý bol vraj okamžite napravený, sa spoločnosť ospravedlnila.

Za posledné roky ide už o niekoľký podobný prípad. Predvlani na jeseň napríklad informoval server The Intercept, že sa mu podarilo zacieliť reklamu na 168.000 facebookových užívateľov, medzi ktorých záujmy patrí "biela genocída". Investigatívna skupina ProPublica o rok skôr odhalila, že facebook umožňoval inzerentom vyhľadávať potenciálne publikum aj na základe slovných spojení ako "Hitler neurobil nič zlé" alebo "ako páliť Židov."