Je tu rok 2020. Na čo všetko sa môžu tešiť hráči počítačových hier?

Je tu rok 2020. Na čo všetko sa môžu tešiť hráči počítačových hier? Foto: Swan

Rok 2020 bude veľký. Vývojárske štúdiá už dokončujú práce na viacerých veľkých projektoch, ktoré nepochybne potešia každého, kto má doma PC, Xbox alebo PlayStation. Na množstvo ťahákov sa navyše môžeme tešiť už v prvej polovici roka!

 

Tú druhú si potom pre seba vyhradí samotné Sony a Microsoft s novým hardvérom. S čím všetkým môžeme počítať? 

Remake Final Fantasy VII (PS4) a Remake Resident Evil 3 (PC, PS4, Xbox One)

Už úvodné mesiace dajú tušiť, akým trendom sa herný priemysel vydá. Ani Final Fantasy VII, ani Resident Evil 3 totiž nie sú nové hry.

Titulom z posledných rokov sa však často vyčíta, že na ich prejdenie stačí len pár hodín a scenár vyzerá ako ušitý horúcou ihlou. Prečo teda nevziať niečo, čo už raz fungovalo a recept nedochutiť súčasnou grafikou a premyslenejším ovládaním?

Half-Life: Alyx - (marec 2020) - PC

V marci sa dočkáme vytúženého tretieho dielu legendárej strieľačky Half-Life. Alyx príde po približne trinástich rokoch, no jeho tvorcovia sa rozhodli pre kontroverzný krok.

Herný svet totiž posúvajú do novej dekády titulom, ktorý bude určený výhradne pre VR headsety, teda okuliare s virtuálnou realitou. Na PC s obyčajným monitor si ho pravdepodobne nikdy nezahráme a budeme si musieť poriadne priplatiť.

Táto hra nebude mať žiadny multiplayer ani alternatívne konce. Testerov však údajne dokázala pohltiť na toľko, že počas 2 až 3 hodín nepotrebovali ani prestávku na toaletu.

Doom Eternal - (20. marec 2020) - PC, PS4, Xbox One

Starší hráči zažili originálny Doom a nástupcu Doom II ešte na počítačoch s operačným systémom MS-DOS. Písal sa rok 1993.

Nová etapa strieľačky prišla o neuveriteľných 23 rokov neskôr a marec bude patriť práve jej pokračovaniu. To príde na všetky hlavné platformy naraz, zachová si pohľad z prvej osoby aj typický arkádový herný štýl, kde bude zdravie, munícia a mimoriadne efektívne zbrane možné zbierať prakticky kdekoľvek.

Očakávate tak skôr poriadne odreagovanie než náročné prevetrávanie mozgových závitov.

Cyberpunk 2077 - (16. apríl 2020) - PC, PS4, Xbox One

Toto bude nepochybne najväčší hit. Vývojárske štúdio CD Projekt Red z Poľska už má za sebou aj trilógiu Witcher, ktorá na sklonku roka ožila aj v novom netflixovskom seriáli.

Vďaka takto nabitému portfóliu autorov sú očakávania len tie najvyššie. Dej sa bude odohrávať vo futuristickej budúcnosti a hlavnú postavu bude možné vylepšovať vďaka prepracovanej schéme schopností, takzvaných perkov.

Veľa si treba sľubovať aj od otvoreného sveta Night City a prítomnosti hollywoodskej hviezdy Keanu Reevesa, ktorý svoj vzhľad a hlasy prepožičal jednej z hlavných postáv. Trailer, v ktorom sa ukázal, vzbudil obrovský ohlas.

The Last of Us Part II - (29. máj 2020) - PS4

Udalosti v dvojke sa budú odohrávať približne 5 rokov po konci originálneho Last of Us. Hlavná hrdinka Ellie tak dospeje a v postapokalyptickom USA sa bude môcť brániť ešte efektívnejšie.

Opäť bude zachovaný hororový nádych, a opäť pôjde o exkluzivitu pre majiteľov najnovšieho PlayStationu 4. Hráči na PC a Xboxe budú mať smolu.

Príde aj nový PlayStation 5 a Xbox Series X

Zatiaľ nemá zmysel hovoriť o rozdieloch medzi nimi. Sony aj Microsoft totiž cielia na to isté. Lepšiu grafiku, hry v minimálne 4K rozlíšení a zrejme aj viac než 60 fps.

Hráči, ktorí po nich siahnu, sa navyše zbavia aj otravne dlhých loadingov. Obe konzoly novej generácie totiž presedlajú na SSD disky.

Xbox Series X vs. Playstation 5