Unikla mapa nakazených aj s ulicami. Matovič s tým nemá problém, myslí si, že by pomohla (VIDEO)

Unikla mapa nakazených aj s ulicami. Matovič s tým nemá problém, myslí si, že by pomohla (VIDEO) Reprofoto NCZI

V pondelok Národnému centru zdravotníckych informácií unikla mapa, ktorá ukazovala, ako sa šíri nákaza po Slovensku aj s podrobnými informáciami - na mape boli vyznačení nakazení, s údajmi o veku, pohlaví ale aj s podrobnejšími informáciami o tom, kde nakazení žije – presne v ktorej časti mesta aj s ulicami.

Link na mapu sa rýchlo šíril na sociálnych sieťach, neskôr ju úrad stiahol.

Mapa otvorila diskusiu o citlivosti zverejnených informácií a tom, či to nie je zásah do osobných práv a súkromia nakazených ľudí, ktorí môžu byť bližšie identifikovaní a následne spoločnosťou ostrakizovaní.

Odporúčame aj: Na online mape Slovenska môžte sledovať, ako sa koronavírus u nás šíri (VIDEO)

Premiér Igor Matovič nevidí až taký problém v zverejňovaní podrobnejších informácií. Na dnešnej tlačovej besede povedal, že on osobne si myslí, že zverejnenie podrobnejších údajov o tom, kde žijú nakazení, by mohlo pomôcť preventívnym opatreniam proti šíreniu nákazy. „Keď som videl tú mapu, kým tam nie je osobný údaj o presnej ulici a popisnom čísle, tak môj osobný názor je, aby ľudia osobne vedeli, kde tá choroba je. Práve tie krajiny, kde sa presne vedelo, kde sú tí nakazení ľudia, tak to pomohlo, zvládli to lepšie,“ povedal Matovič.

Bolo to zo skupiny krajín Singapur, Južná Kórea a Čína, kde boli drastické opatrenia, ale videli sme výsledok, že prípady šli dole. Napríklad v Singapure na základe aplikácií už do dvoch hodín ľudia vedia nájsť všetky kontakty, s ktorými nakazený bol, hneď ich kontaktujú, aby zabránili šíreniu nákazy.

Myslí si, že ostrakizácii by sa mohlo pomôcť správnou komunikáciou. Ale zároveň povedal aj to, že neuškodí, ak budú ostatní sledovať, či dodržiavajú karantnénu.