Ako si vybrať správny monitor? Toto sú tie najlepšie do kancelárie aj na hry

Ako si vybrať správny monitor? Toto sú tie najlepšie do kancelárie aj na hry Foto: Swan

Mnohí z nás trávia pred počítačom aj 5 až 6 hodín denne, prípadne od neho požadujú ešte aj poriadnu zábavu pri hraní najnovších hier alebo maximálnu kvalitu filmov a seriálov zo streamovacích služieb. 

 

Ani ten najlepší počítač vám však nebude na nič, kým k nemu nepripojíte monitor. Že máte notebook a podobné problémy sa vás netýkajú? Môžete si byť istí, že pokiaľ si svoju plochu rozšírite o ďalšiu obrazovku, už nikdy sa nebudete chcieť vrátiť späť! Vaša produktivita niekoľkonásobne narastie a nebudete veriť, že ste doteraz mohli pracovať iba s jedným displejom. 

Vybrať si ten správny model, keď sú ich technické parametre plné rôznych čísel a skratiek, však môže dať zabrať. Vybrali sme preto obrazovky z piatich kategórií a ponúkame vám tie najlepšie modely pre nenáročné kancelárske krysy aj hard-core hráčov.

Základ na internet, Word, Excel a nejaké tie filmy

Tie najlacnejšie monitory kúpite už za výrazne menej než 100 eur, lenže v tomto prípade platí, že prílišné šetrenie sa naozaj neoplatí. Ide predsa o vaše oči a ich maximálne pohodlie. 

Skúste sa vyhnúť TN panelom, ktoré najmä pri pohľade zboku výrazne strácajú sýtosť farieb. Lepšou voľbou bude IPS technológia a úplnou nevyhnutnosťou aspoň jedno HDMI a Full HD rozlíšenie. 

Veľkosť uhlopriečky už necháme na vás. 24 palcov sa javí ako optimálny štandard, od ktorého sa potom posuniete ďalej. Philips 243V7QJABF za 98 eur by mal spĺňať všetko potrebné pre nenáročného používateľa. 

Philips 243V7QJABF

Ak chcete niečo navyše, napríklad vyšší kontrast alebo tzv. pivot, ktorý zabezpečí výškové polohovanie monitoru, bude tu napríklad iiyama ProLite XB2481HS-B1 za 150 eur či profesionálne pôsobiaci Dell U2415 UltraSharp, ktorý má takmer všetky druhy konektorov, aké si len viete predstaviť. Zaň už dáte 250 eur

iiyama ProLite XB2481HS-B1

To najlepšie pre hráčov s výkonnými mašinami 

Aktuálnym hitom vo svete gamingu sú monitory s vyššou obnovovacou frekvenciou, ktoré naplno využijú schopnosti moderných grafických kariet.

ASUS TUF GAMING VG24VQ očarí bleskovou 1 ms odozvou, no hlavne pracuje s unikátnou 144 Hz technológiou, ktorá podľa výrobcu dokonca dokáže ponúknuť výhodu pri niektorých strieľačkách. Obraz bude plynulejší a protivníkov uvidíte o niečo skôr. Je tiež mierne zakrivený, čo ale zo začiatku nemusí vyhovovať každému. 

Konkurenčný Acer Nitro ponúkne “iba” 75 Hz, no už začína experimentovať s väčšou 27-palcovou uhlopriečkou a hlavne 2K rozlíšením, pretože Full HD sa na väčších obrazovkách predsa len môže javiť ako trochu málo. 

Oba monitory sa pohybujú v rozmedzí 220 až 270 eur

144 Hz monitor

4K už nie je hudbou budúcnosti ani drahým výstrelkom

Máte šťastie! Ceny 4K monitorov klesli tak nízko, že obrazovku so štyrikrát vyšším počtom bodov a tým pádom aj štyrikrát jemnejším obrazom už môžete získať za menej ako 380 eur. Presne toľko stojí LG 27UL600-W.

Počítať treba s trochu väčšou 27-palcovou uhlopriečkou, výhodou sú však rovno dva HDMI porty, ak by ste chceli okrem počítača pripájať aj Xbox alebo set-top-box.

Panel tiež funguje so štandardom HDR, takže podporované filmy a seriály budú vyzerať ešte o niečo lepšie.

4K monitor

Niečo futuristické pre technologických nadšencov?

Na svojom stole môžete mať aj niečo, čo tam rozhodne neleží len tak hocikomu, už na prvý pohľad zaujme a pritom je aj mimoriadne praktické. 

Porozmýšľať môžete nad kategóriou ultrawide monitorov, teda super-širokých obrazoviek, ktoré navyše vôbec nemusia stáť príliš veľa. 29-palcové Full HD panely s pomerom strán 21:9 predáva LG už za menej ako 300 eur.

Nás by však zaujal rovno Quad HD panel (3 440 x 1 440) s 34-palcovou plochou a pripojením cez praktické USB-C, ktoré dokáže rovno nabíjať niektoré novšie notebooky, takže na stole ušetríte minimálne jeden zbytočný a škaredý kábel. V e-shopoch hľadajte LG 34UC99 za 780 eur

Ultrawide monitor

Takýto superširoký monitor teoreticky nahradí aj dva klasické, na jednej polovici si totiž môžete rozbaliť napríklad wordovský dokument a na druhej sledovať obľúbeného video, prípadne pracovať v grafickom editore. 

A keď už budete mať svoju novú pracovňu zariadenú tou najlepšou technikou, nezabúdajte ani na spoľahlivé a rýchle pripojenie k internetu. Optický internet od SWANu môže mať rýchlosť až 1 Gbit/s. Menej nároční zákazníci si však môžu vybrať z programov už od 9,99 eur mesačne