Matovič zverejnil na facebooku reakciu na obvinenie z plagiátorstva, píše aj o odstúpení

Matovič zverejnil na facebooku reakciu na obvinenie z plagiátorstva, píše aj o odstúpení Foto: FB OĽaNO

Denník N dnes priniesol článok o diplomovej práci predsedu vlády Igora Matoviča, v ktorej ho označil za plagiátora. Je to po Andrejovi Dankovi, Borisovi Kollárovi, Branislavovi Gröhlingovi ďalší politik na vysokom poste, ktorý čelí podozreniu z nekorektného prístupu k diplomovej práci.

Magisterský titul získal Matovič v roku 1998 za diplomovú prácu, do ktorej povykrádal dve publikácie a odovzdal ju ako svoje dielo, píše Denník N v článku Matovič je rovnaký plagiátor ako Danko. V diplomovke vykradol dve knihy. Redaktorka Denníka N porovnávala obe práce.

Denník N požiadal Matoviča o reakciu. Ten ju popoludní zverejnil na facebooku.

„Úprimne, netuším, či som pred 22 rokmi vo svojej diplomovke niečo necitoval a koľko toho bolo. Ak to tak je, ukradol som niečo, čo mi nepatrilo, som de facto v tejto veci zlodej, čo je smutné a určite nie na chválu,“ napísal Matovič v statuse, v ktorom sa priznal aj k opisovaniu a laxnému prístupu k učeniu počas posledných dvoch rokov štúdia na vysokej škole, keď už podnikal.


„Na tie dva roky vôbec nie som hrdý. Nechodil som na prednášky a na cvikách som bol často duchom neprítomný, či mysľou v mojej firme. Či som zvykol odpisovať? Zvykol. Často? Keď som sa nestihol naučiť, tak určite, ak sa dalo. Bolo to správne? Nebolo... Či by som kvôli tomu mal o titul prísť? Zrejme áno ... a koniec-koncov takú zmenu zákona som si u pána ministra školstva a pani ministerky spravodlivosti objednal. Či kvôli tomu odstúpim? Odstúpim. Hneď, ako splním všetko, čo som ľuďom pred voľbami sľúbil,“ napísal premiér a na záver sa ospravedlnil všetkým poctivým študentom, ktorí dokázali vyštudovať bez jediného odpisovania, našepkávania a iných fintičiek. „Úprimne vás obdivujem.“

Dodatočne doplnil, že sa mu nezdá, že by bez citovania použil v takom rozsahu knihu od jeho obľúbeného autora. „Ale počítať a merať to nebudem. Do mojej diplomovky som sa nepozrel od roku 1998 a ani to už nikdy neurobím,“ dodal.

Na to, že Matovičová diplomovka sa podobá na inú, upozornili už v roku 2012 Hospodárske noviny.