YouTube neručí za dodržiavanie autorských práv, uvádza odporúčanie EÚ

YouTube neručí za dodržiavanie autorských práv, uvádza odporúčanie EÚ Zdroj: YouTube

Prevádzkovatelia internetových platforiem ako YouTube bezprostredne nezodpovedajú za dodržania autorských práv užívateľmi.

 

Vyplýva to zo správy generálneho advokáta Súdneho dvora EÚ. Rozhodnutie vo veci má súd prijať neskôr a posudok advokáta nie je pre sudcu záväzný, pripomína agentúra DPA.

"Podľa súčasného práva EÚ prevádzkovatelia internetových platforiem ako YouTube a Uploaded nie sú priamo zodpovední za ilegálny vkladanie chránených diel užívateľmi týchto platforiem," konštatoval advokát Henrik Saugmandsgaard vo svojom posudku vypracovanom na základe dvoch podnetov - nemeckého hudobného producenta Franka Petersona a vydavateľstva Elsevier. "Inak by hrozilo, že prevádzkovatelia platforiem sa stanú posudzovateľmi legálnosti na internete" a že budú prehnane odstraňovať obsah.

V posledných rokoch sa internetové platformy a sociálne médiá ocitli v centre diskusie o miere zodpovednosti, ktorú by mali niesť za ilegálny alebo nenávistný obsah zverejnený prostredníctvom ich služieb.

Európska komisia chce otázku riešiť novými pravidlami poskytovania digitálnych služieb. Existujúce pravidlá však YouTube a podobné platformy zbavujú zodpovednosti za umiestnený obsah, pokiaľ ho na základe oznámenia o porušení práv odstráni, domnieva sa OE.