O2 odštartovalo v Bratislave 5G sieť (MAPA)

O2 odštartovalo v Bratislave 5G sieť (MAPA) Foto: O2

O2 dnes odštartovalo pilotnú komerčnú testovaciu prevádzku 5G siete vo vybraných častiach Bratislavy. 5G od O2 si tak môže otestovať každý zákazník s kompatibilným zariadením nachádzajúci sa v jej pokrytí v štyroch mestských častiach Bratislavy.

„Kým sme na začiatku nášho pôsobenia (2007) komunikovali výhradne na 2G sieti a jej nadstavbách, dnes sme na špičke v dostupnosti 4G siete už pre viac ako 97% ľudí. A kým v čase nášho štartu boli do siete pripojené prevažne mobilné telefóny bez vyšších dátových nárokov, dnes sú okrem smartfónov s neobmedzenými dátami do sietí pripojené aj ďalšie zariadenia ako napríklad autá, semafory, alarmy, či iné technické zariadenia, ktorých kapacitné nároky a počet rastú enormne rýchlo. A v tomto momente teda štartujeme rozsiahly verejný test 5G siete, v ktorom sa každý z nás môže dotknúť budúcnosti a presvedčiť sa o jej bezpečnosti,“ povedal Peter Gažík, generálny riaditeľ O2.

Novú 5G sieť môžu vyskúšať obyvatelia bratislavských mestských častí: Petržalka, Ružinov, Dúbravka a Karlová Ves.

Mini 5G sieť spustil koncom minulého roka aj štvrtý mobilný operátor 4ka. V Banskej Bystrici má operátor dva 5G vysielače, s dosahom signáli do okruhu niekoľkých stoviek metrov.

5G sieť v Bratislave

Verejný test 5G technológie umožňuje O2 prebiehajúce výberové konanie na dodávateľa technológie pre vybudovanie 5G siete. V rámci neho O2 testuje technológie všetkých štyroch relevantných hráčov, ktorými sú spoločnosti Nokia, Ericsson, Huawei a ZTE. O výsledku výberového konania a zvolení dodávateľa pre celoslovenskú 5G sieť plánuje O2 verejnosť informovať už v nasledujúcich mesiacoch.

5G technológia týchto výrobcov pracuje na frekvenciách pridelených O2 v predchádzajúcich obdobiach a za plnej prevádzky 2G, 3G, 4G LTE mobilných sietí a 4G LTE TDD siete používanej prevažne na fixné bezdrôtové pripojenie domácností.

„Na prevádzku našich sietí 2G, 3G, 4G, či 4,5G používame viacero technológií, pričom všetky zodpovedajú najprísnejším bezpečnostným štandardom. Všetky technológie prechádzajú pred nasadením do reálnej prevádzky dlhodobým testovaním nielen z pohľadu funkčnosti a výkonnosti ale aj bezpečnosti. Zároveň nie sme závislí na technológiách jedného výrobcu a spolupracujeme s viacerými dodávateľmi. Rovnakou optikou sa budeme pozerať aj na výber partnera pre vybudovanie našej 5G siete, ktorá v budúcnosti pokryje stúpajúce nároky na dátovú prevádzku,“ uviedol Peter Gažík.

Parametre 5G siete

Zákazníci O2 sa vo vybraných častiach Bratislavy môžu pripojiť do siete s rýchlosťou vyše 1 Gbps a v mobilnej sieti vyskúšať optické fixné pripojenie. „Pri testovaní v jednotlivých oblastiach modelujeme rôzne podmienky šírenia. V testoch sme na mobilnom telefóne namerali maximálnu hodnotu rýchlosti sťahovania dát 1,223 Gbps a odosielania 90 Mbps. Limitujúcim faktorom nebola sieť, ale mobilný telefón. Agregovaná priepustnosť sektoru bola v tomto prípade 3,959 Gbps a 630 Mbps v smere odosielania dát. V oblasti optimalizovanej na čo najširšie pokrytie bola maximálna rýchlosť pre jeden mobil 1,011Gbps a odosielanie dát 86Mbps pri celkovej priepustnosti sektoru 2,106 Gbps/323 Mbps “ povedal Juraj Eliáš, riaditeľ sietí O2.

Meranie elektromagnetického žiarenia

5G technológia sa stala za posledné obdobie aj predmetom rôznych mýtov a dezinformácií. „Pre nás operátorov je to len ďalší vývojový stupeň technológie, ktorá nám pomáha pripojiť čoraz viac zariadení s ešte lepšou zákazníckou skúsenosťou vo vzťahu k rýchlosti a kvalite pripojenia. Rovnako tomu bolo aj v predchádzajúcich rokoch pri budovaní 2G, 3G, či 4G siete,“ dodal Gažík.

O2 zrealizovalo rozsiahle meranie elektromagnetického žiarenia jednotlivých antén. Spoločnosť oznámila, že hodnoty elektromagnetického žiarenia (EMF) 5G siete sú porovnateľné s doterajšími technológiami a sú niekoľkonásobne nižšie ako limity stanovené legislatívou, či už sú to merania priamo pri anténach, v bytoch pod nimi, alebo v priestore s najlepším pokrytím. „Zároveň môžeme meraniami potvrdiť, že obytné priestory priamo pod anténami sú z pohľadu EMF žiarenia najmenej exponovanými,“ uviedol Juraj Eliáš.

Telefóny vhodné pre využitie 5G siete

Všetky zariadenia, ktoré budú schopné pracovať v 5G sieti O2 musia byť pre túto sieť implementované aj výrobcom, teda nie každý 5G smartfón dokáže plnohodnotne využiť aktuálnu testovaciu prevádzku siete. Hoci O2 umožní pripojiť sa do 5G siete všetkým zákazníkom s vhodným hardvérom, zákazníci si túto možnosť môžu v nastaveniach svojho telefónu vypnúť. V tomto momente si kvalitu 5G siete môžu otestovať zákazníci O2 s deviatimi smartfónmi dostupnými na trhu. Ide o Motorola G5G Plus, Motorola edge plus, ZTE Axon 11 5G, Huawei P40 Pro 5G, Huawei P40 5G, Huawei Mate 30 Pro 5G, Huawei Mate 20X 5G, Xiaomi Mi10 a Xiaomi Mi10 Pro a už v blízkej budúcnosti aj s čoskoro pridanými zariadeniami do ponuky Xiaomi Mi 10T a Xiaomi Mi 10T Pro.

Na čo je dobrá 5G sieť

5G siete s ich vlastnosťami približujúcimi sa pevnému pripojeniu nájdu využitie aj na pripojenie domácností tam, kde nie je dostupné pokrytie pomocou káblového pripojenia. Okrem toho umožnia ďalší rozvoj internetu vecí pre lepšiu správu v oblasti smart cities, či smart home riešení, ale aj v priemysle, doprave, médiách, či zdravotníctve. 5G siete sú nevyhnutným krokom vo vývoji sieťových riešení a lepšej správe frekvenčného spektra.