Trumpov bývalý poradca vyzýval vo videu k vražde dvoch ľudí

Trumpov bývalý poradca vyzýval vo videu k vražde dvoch ľudí Reprofoto TV facebook Steve Bannon

Spoločnosť Twitter natrvalo zmazala účet bývalého hlavného poradcu prezidenta Donalda Trumpa Steva Bannona. Ten totiž vyzýval k vražde epidemiologa a člena krízového štábu Bieleho domu pre boj s epidémiou Anthonyho Fauciho a riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Christophera Wraya. Bannon sa tak vyslovil na videu a povedal, že by obom mala byť odseknutá hlava.

Bannon svoj príspevok umiestnil na servery Facebook, YouTube a Twitter. V čase, keď kľúčové americké štáty stále sčítavajú hlasy po utorkových voľbách, Bannon povedal, že víťazom je Trump a že by mal prepustiť ako Fauciho, tak Wraya. On sám by vraj išiel ešte ďalej.

"Nabodol by som ich hlavy na kopije. Áno. Dal by som ich do rôznych kútov Bieleho domu ako varovanie federálnym byrokratom. Buď spolupracujete, alebo vypadnete," usudzuje Bannon.

Za desať hodín toto video na Bannonovom facebookovom účte vo štvrtok videlo takmer 200.000 ľudí. Facebook ho s odkazom na to, že ide o šírenie násilia a podnecovanie, následne odstránil. Twitter oznámil, že za propagáciu násilia natrvalo odstraňuje Bannonov účet s názvom Generálny štáb: Pandémia.

Stanica CNN upozorňuje, že k militaristickej rétorike sa na sociálnych sieťach uchyľujú v týchto dňoch aj ďalšie Trumpovi priaznivci. Jeho syn Donald vo štvrtkovom na twitteri napísal, že by otec "mal kvôli týmto voľbám začať totálnu vojnu". "Je načase upratať ten neporiadok a prestať vyzerať ako banánová republika!" napísal Donald Trump mladší.