Deti chceli v Minecrafte zničiť budovu ruskej rozviedky, teraz čelia obvineniu z vytvorenia teroristickej skupiny

Deti chceli v Minecrafte zničiť budovu ruskej rozviedky, teraz čelia obvineniu z vytvorenia teroristickej skupiny Foto: FB Minecraft

Traja deviataci z Ruska čelia obvineniu z vytvorenia teroristickej skupiny po tom, čo v počítačovej hre Minecraft chceli nechať vybuchnúť kópiu budovy Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Teraz im hrozí až desať rokov za mrežami, informuje internetový portál Nastojaščeje vremja.

Štrnásťroční chlapci z Krasnojarského kraja boli zadržaní už v lete, keď po svojom meste vylepovali plagátiky na podporu doktoranda Azata Miftachova. Ten bol zatknutý v roku 2019 za to, že údajne zaútočil na kanceláriu vládnucej strany Jednotné Rusko. Jeden z letákov vylepili tiež na budovu FSB.

Pri vyšetrovaní prípadu sa spolupracovníci FSB dostali k internetovému chatu, v ktorom sa chlapci kritizovali tajné služby. Vyšetrovatelia tiež tvrdia, že chlapci postavili v hre Minecraft budovu FSB a chystali sa ju vyhodiť do povetria.

Podľa spolupracovníkov FSB obvinení navyše čítali extrémistickú literatúru, pozerali sa na filmy o zostavovaní výbušných zariadení a tiež sa cvičili v zručnostiach na voľných priestranstvách alebo v opustených domoch. Nie je však jasné, k akým teroristickým činom sa okrem vytvoreného výbuchu v hre chystali.

Podľa serveru Baza sa dvaja zo zadržaných pod tlakom, vyhrážkach aj pod vplyvom sľubov priznali, že "prechádzali výcvikom s cieľom vykonať teroristický čin", načo boli prepustení do domáceho väzenia. Tretí chlapec vinu nepriznal a je teraz vo väzbe.

Mladí "anarchisti" boli nakoniec obvinení z organizácie teroristického zoskupenia a hrozí im až desať rokov odňatia slobody, čo je maximálna dĺžka trestu pre maloletých.