USA umiestnili Xiaomi na čiernu listinu, akcie firmy prudko klesli

USA umiestnili Xiaomi na čiernu listinu, akcie firmy prudko klesli Foto: Xiaomi

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa umiestnila na čiernu listinu podnikov spojených s ozbrojenými silami ďalších deväť čínskych spoločností, vrátane výrobcu inteligentných telefónov Xiaomi. Cena akcií Xiaomi sa dnes na hongkonskej burze prepadla o viac ako desať percent.

 

Na zozname sa okrem Xiaomi ocitol tiež napríklad čínsky štátny výrobca lietadiel Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC). Americkí investori podľa exekutívneho príkazu, ktorý vlani podpísal Trump, musia do tohtoročného novembra predať svoje podiely vo firmách na zozname, upozornila agentúra AP.

Spoločnosť Xiaomi podľa údajov firmy Gartner v minulom treťom štvrťroku zosadila amerického konkurenta Apple z pozície tretieho najväčšieho výrobcu chytrých telefónov podľa objemu predaja.

Trhový podiel spoločnosti Xiaomi sa zvyšuje po tom, čo sa predaj čínskeho rivala Huawei dostal pod tlak kvôli reštrikciám zo strany Spojených štátov. Tie firmu Huawei obviňujú z krádeže technológií a podozrievajú zo špionáže pre čínsku vládu.