Video Palác Putina má po niekoľkých hodinách viac ako 30 miliónov zobrazení (VIDEO)

Video Palác Putina má po niekoľkých hodinách viac ako 30 miliónov zobrazení (VIDEO) Reprofoto youtube Алексей Навальный

Krátko na to, ako bol ruský kritik Kremľa Alexej Navalnyj po návrate do Ruska zadržaný, jeho nadácia proti korupcii zverejnila reportáž a dvojhodinové video, ktoré má podľa Navalneho dokazovať, v akom prepychu v skutočnosti žije Vladimír Putin.

Fond boja s korupciou Alexeja Navalného dnes zverejnil výsledky investigatívnej práce týkajúcej sa luxusnej rezidencie na pobreží Čierneho mora, ktorá podľa Navalneho patrí prezidentovi Vladimírovi Putinovi. Informovala o tom agentúra AFP.
Fond zistenia zverejnil na blogu Alexeja Navalného a vytvoril pre nich samostatnú webovú stránku s názvom "Palác pre Putina". Doplnil ju fotografiami, 3D ilustráciami interiérov a dvojhodinovým videom, ktoré opozičný politik natočil ešte pred svojím nedeľňajším návratom do vlasti. Po niekoľkých hodinách video len na youtube má viac ako 30 miliónov zobrazení, no šíri sa aj inými platformami.

Navalnyj na základe vyšetrovania tímu tvrdí, že rezidencia stála 100 miliárd rubľov (približne miliardu eur) a jej výstavbu umožnila premyslená korupčná schéma v Putinovom vnútornom okruhu. Financovali ju podľa neho blízki spojenci prezidenta ako je napríklad šéf ropného koncernu Rosnefť Igor Sečin alebo miliardár Gennadij Timčenko. "Palác je budovaný a udržiavaný na účet dvoch štátnych firiem - Rosnefť a Transnefť. Tie riadia dvaja blízki priatelia Putina - Sečin a (Nikolaj) Tokarev," píše ďalej jeho tím v blogu.

Luxusná rezidencia v letovisku Gelendžik na pobreží Čierneho mora je podľa Navalného 39krát väčšia ako Monako, ktoré má rozlohu zhruba dva kilometre štvorcových. Nechýba v nej údajne kasíno, malé divadlo, zimné klzisko či tunel vedúci na pobrežie. Navalného fond ďalej uvádza, že okolité pozemky vlastný tajná služba FSB.

"Preštudovali sme tisíce dokumentov, hovorili s tuctom ľudí zapojených do tejto stavby (...) A zodpovedne vám hovoríme: oklamali vás. Tento čiernomorský palác od prvého do dnešného dňa patrí Vladimírovi Putinovi," píšu autori textu na Navalného blogu a uvádzajú tiež napríklad to, že o rezidenciu sa podľa nich stará tím prezidentovho príbuzného Michaila Šelomova.

O luxusnej rezidencii a jej prepojení na prezidenta sa prvýkrát začalo hovoriť pred jedenástimi rokmi, keď o nej podnikateľ a whistleblower Sergej Kolesnikov napísal v otvorenom liste vtedajšiemu prezidentovi Dmitrijovi Medvedevovi, píše agentúra AFP. Hovorca Kremľa dnes povedal, že správu o vyšetrovaní nevidel, ale aj tak ju môže označiť za nepravdivú. "Hneď však môžem povedať, že táto gramofónová platňa je obohraná. Pred mnohými rokmi sme už vysvetlili, že Putin žiadny palác v Gelendžiku nemá," vyhlásil podľa agentúry Interfax Dmitrij Peskov.

Navalného fond zverejnil článok dva dni po návrate kritika Kremľa do Ruska zo skoro polročného pobytu v Nemecku, kde sa zotavoval z otravy látkou novičok, z ktorej viní ruskú tajnú službu a prezidenta Putina. Polícia ho po prílete zatkla a súd v pondelok poslal na tridsať dní do väzby, kde bude čakať na verdikt, či ho pošle do väzenia za nedodržanie pravidiel predtým uloženého podmienečného trestu. Navalnyj medzitým vyzval Rusov, aby vyšli do ulíc, a jeho spolupracovníci plánujú na túto sobotu protestné zhromaždenie.