Microsoft sa spojil s vydavateľmi v EÚ kvôli platbám za správy

Microsoft sa spojil s vydavateľmi v EÚ kvôli platbám za správy Ilustr. foto: Facebook

Spoločnosť Microsoft sa spojila s európskymi vydavateľmi v snahe spoločne presadiť systém, ktorý by zabezpečil, aby popredné technologické firmy platili za spravodajstvo. Dlhotrvajúca bitka o platby sa teraz vedie v Austrálii, kde chce vláda prinútiť giganty ako Google a Facebook, aby platili na spravodajstvo. Európski vydavatelia a Microsoft chcú v EÚ presadiť austrálsky arbitrážny mechanizmus, ktorý by zabezpečil, že technologické firmy budú spravodlivo odmeňovať vydavateľa spravodajstva za používanie ich obsahu, uvádza sa v tlačovej správe českej Únie vydavateľov.

 

Microsoft sa spojil so štyrmi európskymi vydavateľskými asociáciami - EMMA, ENPA, EPC a NME. Súčasné pravidlá autorského práva, ktoré núti Google a ďalšie internetové platformy podpísať licenčnú dohodu s hudobníkmi, autormi a vydavateľmi správ, ak chcú použiť ich diela, podľa vydavateľov a Microsoftu nestačí. Rokovania s digitálnymi platformami podľa nich neprinášajú spravodlivé výsledky, pokiaľ nie sú podložené ďalšími regulačnými opatreniami zameranými na platformy s dominantnou trhovou silou.

"Aj keď vydavatelia tlače sú odvodené právo, nemusia disponovať tiež ekonomickou silou k vyjednaniu spravodlivých a vyvážených dohôd s týmito technologickými spoločnosťami. Hrozilo by teda, že takéto rokovania nedopadnú úspešne, alebo že digitálne platformy radšej úplne opustia trh," uvádza sa vo vyhlásení.

Spolupráca prichádza v čase, keď krajiny EÚ pracujú na prepracovaní pravidiel autorského práva, ktoré spravodajským spoločnostiam a vydavateľom umožnia vyjednať platby od digitálnych platforiem za použitie ich obsahu na internete. Vydavatelia s Microsoftom navrhujú inšpirovať sa austrálsku legislatívou, ktorá má donútiť technologické platformy zdieľať príjmy so spravodajskými spoločnosťami a zahŕňa arbitrážny systém pre riešenie sporov ohľadom spravodlivej ceny správy.

"Táto iniciatíva je len ďalším logickým krokom," povedal viceprezident Microsoftu Casper Klynge. Upozornil, že Microsoft už zdieľa s vydavateľmi veľkú časť príjmov z Microsoft News.

Prevádzkovateľ sociálnej siete Facebook minulý týždeň užívateľom a mediálnym firmám v Austrálii zablokoval zdieľanie a prezeranie spravodajského obsahu. Spoločnosť tak urobila v reakcii na chystaný zákon, ktorý má technologické firmy prinútiť platiť austrálskym spravodajským spoločnostiam za využívanie ich obsahu. Na situáciu okamžite zareagovala Kanada, ktorá chystá podobný zákon ako Austrália a predstaviť ho chce v nadchádzajúcich mesiacoch. Ottawa sľúbila, že presadí zákon, na základe ktorého bude chcieť od Facebooku platiť za obsah, a neustúpi ani v prípade, že sa Facebook zachová ako v Austrálii.