Google dostal v Taliansku pokutu 102 miliónov eur kvôli Androidu a Google Play

Google dostal v Taliansku pokutu 102 miliónov eur kvôli Androidu a Google Play

Americká internetová spoločnosť Google dostala v Taliansku pokutu 102 miliónov eur za zneužívanie dominantného postavenia na trhu. Protimonopolný úrad dnes oznámil, že Google na to využíva svoj operačný systém Android a on-line obchod s aplikáciami Google Play.

 

"Prostredníctvom Androidu a obchodu s aplikáciami Google Play má spoločnosť Google dominantné postavenie na trhu. To jej umožňuje mať pod kontrolou aj vývojárov aplikácií a ich vplyv na koncových zákazníkov," píše sa v oznámení protimonopolného úradu AGCM. Skoro tri štvrtiny Talianov podľa úradu používajú inteligentné mobilné telefóny práve s operačným systémom Android.

Protimonopolný úrad ako príklad zneužitia dominantného postavenia na trhu uviedol rozhodnutie Googlu neumožniť firme Enel X umiestniť na platformu Android Auto aplikáciu JuicePass. Platforma Android Auto umožňuje používať aplikácie pri riadení vozidla a JuicePass poskytuje služby pre elektromobily. Google podľa protimonopolného úradu nespravodlivo obmedzil využitie aplikácie na úkor svojho produktu Google Maps.

Google neumožňuje aplikáciu JuicePass využívať na platforme Android Auto už dva roky. Firme Enel X tak mohol skomplikovať snahu vybudovať si užívateľskú základňu, upozorňuje AGCM.

"Takýto postup môže ovplyvniť rozvoj e-mobility v tej najdôležitejšej fáze," uviedol protimonopolný úrad. Prípadné negatívne dopady sa podľa neho môžu prejaviť pri ďalšom nástupe elektromobilov.

Spoločnosť Enel X je divíziou talianskej energetickej spoločnosti Enel. Jej aplikácia JuicePass používateľom umožňuje nájsť na mape dobíjaciu stanicu a pozrieť si k nej aj podrobnosti.

Popri pokute protimonopolný úrad firmu Google vyzval, aby umožnila aplikáciu JuicePass inštalovať na platformu Android Auto.

Google sa stretáva s problémami vo viacerých európskych krajinách. Európska komisia (EK) firmu vyšetruje od roku 2010, kedy začala skúmať, či Google nezneužíva svoje dominantné postavenie v internetovom vyhľadávaní. Neskôr sa pridali obavy aj kvôli Androidu. V roku 2017 dostal Google od EK pokutu 2,42 miliardy eur, o rok neskôr rekordnú pokutu 4,34 miliardy eur a v roku 2019 pokutu 1,49 miliardy eur.