Orange spustil vysokorýchlostnú 5G sieť na Slovensku

Orange spustil vysokorýchlostnú 5G sieť na Slovensku Foto: Orange

Spoločnosť Orange 12. mája spustila vysokorýchlostnú 5G sieť, ktorá so sebou prináša vyšší komfort z poskytovaných služieb a ešte lepšiu zákaznícku skúsenosť.

Zatiaľ je dostupná pre obyvateľov bratislavskej mestskej časti Petržalka a obyvateľov vybranej časti Banskej Bystrice. Príchod 5G siete je úspešným zavŕšením rozsiahlej trojročnej investície do modernizácie mobilnej siete vo výške 144 miliónov eur, informuje spoločnosť v tlačovej správe.

„Vďaka najrozsiahlejšej modernizácii našej siete sme mohli začať s realizáciou viacerých ambicióznych projektov, medzi ktoré patrí aj vybudovanie prvej skutočnej vysokorýchlostnej 5G siete, ktorá prináša extrémne vysoké prenosové rýchlosti a nízku odozvu. Orange navyše už v súčasnosti disponuje najlepšou mobilnou 4G sieťou na Slovensku, ktorá je dostupná pre 99 % obyvateľov a ktorej najvyššiu kvalitu potvrdili až dva nezávislé testy, na čo som veľmi hrdý. Štartovacia pozícia Orangeu na spustenie 5G siete je tak viac než dobrá a jej postupné nasadzovanie bude prebiehať v dvoch fázach – evolučnej a revolučnej,“ uviedol generálny riaditeľ Orange Slovensko, Federico Colom.

„Spustenie 5G siete je dôležitým míľnikom v histórii operátora, ktorý prichádza len raz za desaťročie. Navyše súčasná kríza nám ukázala, ako dôležitá je konektivita pre naše ekonomiky. Som rada, že Orange Slovensko sa vydalo cestou, ktorá mu umožní v budúcnosti priniesť nové služby a inovácie pre zákazníkov. Nie všetky 5G siete sú si totiž rovné, a preto je dôležité, že Orange Slovensko chce vykročiť cestou tých najlepších,“ doplnila zástupkyňa riaditeľa skupiny Orange pre Európu, Mari-Noëlle Jégo-Laveissière.

Vo vysokorýchlostnej 5G sieti na Slovensku môžu zákazníci využívať dátové prenosy podľa podporovaného štandardu s maximálnou teoretickou rýchlosťou až 1 300 Mbit/s pri sťahovaní a 130 Mbit/s pri odosielaní súborov, pričom skutočná rýchlosť sťahovania dát môže presahovať až 600 Mbit/s. Vysoké rýchlosti dosahuje sieť vďaka samostatnému frekvenčnému pásmu, ktoré funguje oddelene od sietí 4G a 4G+ a ako nadstavbu na ne využíva technologický štandard piatej generácie. V porovnaní s predošlými generáciami mobilných sietí využíva 5G od Orangeu najnovšiu technológiu Massive MIMO, ktorá zlepšuje efektivitu a rýchlosť prenosu dát.
Orange v súčasnosti poskytuje 5G sieť na frekvenciách 3,5 GHz.