Facebook sa dohodol s Axel Springer na zdieľaní spravodajstva

Facebook sa dohodol s Axel Springer na zdieľaní spravodajstva Ilustr, foto Fcebook

Vydavateľstvo Axel Springer, ktoré je majiteľom najčítanejšieho nemeckého denníka Bild,  sa po rokoch vyjednávania dohodol so spoločnosťou Facebook na poskytovaní mediálneho obsahu. Ten bude publikovaný okrem iného aj na platforme Facebook News. O podmienkach finančnej náhrady sa vyhlásenie nakladateľstva a Facebooku nezmieňuje.

Facebook už v marci oznámil, že bude na svojich platformách publikovať spravodajstvo nemeckých médií a že za prepojenie obsahu s Facebook News bude vydavateľstvám platiť. Na zozname ale chýbal mediálny dom Axel Springer, do ktorého portfólia patria okrem iného denník Die Welt alebo spravodajská stanica Welt, predtým známa ako N24.

Spravodajská platforma Facebook News, ktorá je už dostupná v USA a Británii, teraz prichádza do Nemecka. Za zverejnenie správ dostanú vydavatelia od technologickej spoločnosti zaplatené. S Facebookom sa na účasti dohodol napríklad denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, ktorý uviedol, že platforma dostane prístup len k jeho voľne prístupným textom, na platený obsah sa ale dojednania vzťahovať nebude.

Facebook už skôr oznámil, že do médií chce v nadchádzajúcich troch rokoch investovať asi jednu miliardu dolárov. Aký diel pripadne na Nemecko, spoločnosť nespresnila.