Netflix takmer zdvojnásobil zisk, rast počtu predplatiteľov ale spomaľuje

Netflix takmer zdvojnásobil zisk, rast počtu predplatiteľov ale spomaľuje

Americká internetová televízia Netflix v druhom štvrťroku takmer zdvojnásobila zisk, rast počtu predplatiteľov ale výrazne spomalil. Vedenie firmy to v výročnej správe okrem iného pripisuje oneskorenie v produkcii nových filmov a seriálov, ktoré spôsobila pandémia. Potenciálnych predplatiteľov navyše láka aj konkurencia, napríklad služba Disney +. Netflix preto teraz vsádza aj na videohry, ktoré pridá na svoju platformu bez zvýšenia predplatného.

Netflixu vo štvrťroku pribudlo asi 1,5 milióna predplatiteľov, zatiaľ čo pred rokom to bolo viac ako desať miliónov. Ľudia ale vtedy kvôli pandémii museli viac času tráviť doma. Nárast za uplynulý kvartál mierne prekonal výhľad vedenia spoločnosti, ale v porovnaní s rastom v posledných rokoch je slabý. Čistý prírastok 5,5 milióna predplatiteľov za prvých šesť mesiacov tohto roka predstavuje najhorší výsledok za prvý polrok od roku 2013. V USA a Kanade počet predplatiteľov klesol.

Najviac predplatiteľov za 14 rokov existencie streamovacej služby, konkrétne 16 miliónov, Netflix pribudlo v minulom prvom štvrťroku, za prvého náporu pandémie covidu-19.

Spoločnosť v tohtoročnom druhom kvartáli medziročne zdvojnásobila zisk na 1,35 miliardy dolárov. Tržby sa jej zvýšili o 19 percent na 7,3 miliardy dolárov.

Netflix uviedol, že k predplatnému pridá aj balíček videohier. Na platformu najprv pribudnú verzie pre mobilné telefóny, neskôr verzia pre konzoly a televízie. Tím vývojárov začne firma budovať v nadchádzajúcich mesiacoch, pozície už inzeruje na svojom webe. Na ich vývoj bude dohliadať Mike Verdu, ktorý predtým pôsobil v spoločnostiach Facebook, Electronic Arts či Zynga. Niektoré hry budú vychádzať z najväčších hitov Netflixu, uviedol produktový šéf spoločnosti Greg Peters.

Netflix mal na konci júna celkovo približne 209 miliónov predplatiteľov, a zostáva tak najväčšiu platenou streamovacou službou. Pred Disney +, ktorá má 104 miliónov abonentov, si udržuje značný náskok. Sklamaním pre investorov je podľa agentúry AP triezvy výhľad na obdobie od júla do septembra, kedy Neflix očakáva 3,5 milióna nových predplatiteľov. Analytici pritom tento počet odhadujú na 5,6 milióna.

Netflix v týchto dňoch nakrúca snímku Grey Man s Ryanom Goslingom v Prahe. V prípade Netflix je to doteraz najväčší rozpočet na film, a to 200 miliónov dolárov.