Facebook, WhatsApp a Twitter dostali v Rusku pokutu celkom 36 miliónov rubľov

Facebook, WhatsApp a Twitter dostali v Rusku pokutu celkom 36 miliónov rubľov

Súd v Rusku vymeral americkým internetovým spoločnostiam Facebook, WhatsApp a Twitter pokutu v celkovom objeme 36 miliónov rubľov (413 tisíc eur). Sankcie sú za to, že prevádzkovatelia týchto sietí neukladajú dáta o tamojších užívateľoch, ako to nariaďuje zákon.

Informujú o tom ruské tlačové agentúry. Najvyššiu pokutu dostal Twitter, a to 17 miliónov rubľov. Facebook má podľa súdu zaplatiť 15 miliónov a WhatsApp štyri milióny rubľov.

Moskva v posledných mesiacoch podniká kroky k regulácii a obmedzeniu sily sociálnych médií a veľkých technologických spoločností. Vymeriava pokuty za nezákonný obsah a zároveň sa snažia prinútiť zahraničné technologické podniky, aby v Rusku otvorili svoje kancelárie a uchovávali osobné údaje o občanoch Ruskej federácie na ruskom území.

Ruské úrady už od vlaňajšieho októbra spomaľujú rýchlosť siete Twitter s vysvetlením, že dostatočne nereaguje na výzvy na odstránenie závadného obsahu. Za ten sa v Rusku považujú napríklad materiály, ktoré sú vyhodnotené ako propagácia narkotík či samovrážd alebo ako nabádanie mladistvých k účasti na nepovolených demonštráciách.

Na konci júla vymeral súd za nevymazanie nezákonného obsahu pokutu šesť miliónov rubľov Facebooku, 5,5 milióna rubľov Twitteru a 11 milióna rubľov prevádzkovateľovi siete Telegram.