V Rusku začali voľby, Apple a Google odstránili aplikáciu Navalného

V Rusku začali voľby, Apple a Google odstránili aplikáciu Navalného Foto: Facebook Alexej Navalnyi

Voliči v Rusku dnes prvý deň hlasujú v parlamentných voľbách, ktoré skončia v nedeľu. Kvôli rozdielnym časovým pásmam sa ako prvé volebné miestnosti otvorili na Kamčatke, o deväť hodín neskôr v Kaliningradskej oblasti.

Očakáva sa, že po represiách voči opozícii si väčšinu v Štátnej dume (dolnej komore parlamentu) udrží strana Jednotné Rusko, ktorú podporuje prezident Vladimir Putin. Tím väzneného opozičného politika Alexeja Navalného oznámil, že internetoví giganti Google a Apple zo svojich systémov odstránili Navalného aplikáciu pre "chytré hlasovania", ktorá má pomôcť uspieť odporcom súčasného režimu.

Aplikácia voličom odporúča najsilnejšieho z opozičných kandidátov, ktorý má v danom obvode šancu poraziť prokremeľského uchádzača. "Ide samozrejme o obrovskú cenzúru. Je škoda, že v tejto chvíli stretu medzi čestnými ľuďmi a skorumpovaným režimom tieto spoločnosti pomohli režimu," napísala o spoločnostiach Google a Apple hovorkyňa Navalného Kira Jarmyšová. Ivan Ždanov, ďalší spolupracovník väzneného politika, vyzval občanov, ktorí si už aplikáciu stiahli, aby sa s ostatnými podelili o informácie o kandidátoch, ktoré im systém odporúča.

Príslušná internetová stránka "pre chytré hlasovanie" je zablokovaná už niekoľko dní a úrady zakázali internetovým vyhľadávačom Google a Yandex zobrazovať tento pojem vo výsledkoch vyhľadávania, napísala agentúra DPA.

Svoj hlas môže do nedele v Rusku odovzdať asi 110 miliónov ľudí. Okrem obsadenia kresiel vo 145-člennej Štátnej dume rozhodujú v mnohých regiónoch o zložení miestnych zastupiteľstiev alebo o gubernátoraóch. Ruské médiá informovali, že v Altajskej republike na juhu Sibíri do odľahlej dediny Žana-Aul obývanej etnickými Kazachmi prišli ľudia hlasovať na ťavách.

Voľby sú považované za test mocenského postavenia prezidenta Putina v situácii, kedy v krajine silnie nespokojnosť kvôli zhoršujúcej sa životnej úrovni a kedy vzťahy Ruska so Západom sú na bode mrazu. Podľa agentúry Reuters hlasovanie tiež ukáže náladu pred prezidentskými voľbami v roku 2024. Súčasný šéf Kremľa ešte nedal najavo, či sa v nich bude uchádzať o znovuzvolenie. Vo funkcii prezidenta alebo premiéra je Putin od roku 1999.

Úrady uviedli, že terajšie hlasovanie bolo treba rozdeliť na tri dni kvôli pandémii covidu-19, ktorá Rusko sužuje, hoci bolo prvou krajinou sveta, ktorá schválila vakcínu proti tomuto ochoreniu. Opoziční aktivisti a niektorí liberálni zákonodarcovia podľa Rádia Slobodná Európa / Rádia Sloboda ale tvrdia, že ide o súčasť snáh Kremľa manipulovať s volebnou účasťou a zaistiť dostatočnú väčšinu pre Jednotné Rusko.