Problémy s Facebookom, Instagramom a WhatsApp majú užívatelia aj v utorok

Problémy s Facebookom, Instagramom a WhatsApp majú užívatelia aj v utorok

Užívatelia hlásia problémy u služieb Facebook, Instagram a WhatsApp. Uviedol to dnes server DownDetector, ktorý zhromažďuje informácie o problémoch na internete. Počty nahlásených komplikácií sú však výrazne nižšie ako pri rozsiahlom výpadku, ktorý tieto služby zasiahol v pondelok večer a trval zhruba sedem hodín.

Všetky tri menované služby spadajú pod americkú spoločnosť Facebook a ich prevádzka sa opiera o rovnakú infraštruktúru.
Spoločnosť Facebook uviedla, že výpadok spôsobila chybná zmena konfigurácie, za ktorou nestál žiadny zlý úmysel alebo zámer.

Išlo o bežnú údržbu siete, ktorá spája dátové centrá Facebooku. Informoval o tom dnes americký internetový gigant, ktorý predtým neuviedol jasne, či bola zmena konfigurácie plánovaná, alebo či niekto schválne zasiahol do jeho serverov.

V príspevku na blogu spoločnosť Facebook vysvetlila, že jej inžinieri vydali príkaz, ktorý neúmyselne vyradil všetky spojenia v sieti a "de facto odpojil dátové centrá Facebooku po celom svete". Spôsobil tiež stratu prístupu zamestnancov k interným nástrojom, vrátane tých, ktoré sa používajú na nápravu podobných problémov.

Technické komplikácie postavili mimo prevádzky Facebook, Instagram a WhatsApp, ktoré všetky patria pod spoločnosť Facebook. Spomínané a príbuzné aplikácie využíva 3,5 miliardy užívateľov. Mnohí z nich sa prešli ku konkurenčným sociálnym sieťam ako je Twitter alebo TikTok.