Google bude blokovať reklamy, v ktorých sa popiera globálne otepľovanie

Google bude blokovať reklamy, v ktorých sa popiera globálne otepľovanie Ilustr. foto: Google

Spoločnosť Google bude na svojich platformách blokovať reklamy, v ktorých sa objaví informácia spochybňujúca globálne otepľovanie. Firma to oznámila v príspevku na svojom blogu. Chce tým zúžiť priestor pre dezinformácie šírené popieračmi vedecky podloženej teórie o zmenách klímy a znemožniť im z takéhoto obsahu profitovať. Nové pravidlá sa budú týkať aj serveru YouTube.

"V posledných rokoch sme od čoraz väčšieho počtu našich vydavateľských a reklamných partnerov počuli znepokojené reakcie ohľadom reklám, ktoré propagujú nepresné tvrdenia o zmenách klímy. Zadávatelia reklamy jednoducho nechcú, aby sa ich reklamy ocitli vedľa takéhoto obsahu. A vydavatelia a tvorcovia nechcú, aby reklamy propagujúce takéto tvrdenia figurovali na ich stránkach alebo v ich videách," uviedol Google.

Spoločnosť preto rozhodla, že zakáže reklamy, kde sa objaví tvrdenie "odporujúce širokej zhode vedcov o existencii a príčinách klimatických zmien". Na svojich serveroch preto už nedovolia napríklad obsah, ktorý globálne otepľovanie označuje za fámu, nepodloženú teóriu alebo konšpiráciu, a popiera súvislosť medzi zmenami klímy a emisiami skleníkových plynov.

Nové pravidlá začne Google uplatňovať od novembra, na serveri YouTube sa nimi budú musieť tvorcovia a zadávatelia reklamy riadiť od decembra.

Podľa odborníkov je otázka, či zmeny prinesú nejaký úžitok, pretože bude veľmi ťažké určiť hranicu medzi neúplnou informáciou a dezinformáciou. Agentúra AP citovala environmentálnu vedkyňu Lisu Schipperovú z oxfordskej univerzity, ktorá ako príklad uviedla reklamu energetickej spoločnosti, ktorá propaguje čistú energiu a pritom využíva fosílne palivá. "V určitých ohľadoch je tento typ reklamy ešte škodlivejší, pretože vyzerá bezchybne, ale slúži k tomu, že firme vytvára falošný zelený imidž," povedala Schipperová.

Prevádzkovatelia sociálnych sietí ešte nedávno s odkazom na zachovanie slobody prejavu odmietali moderovať obsah, ktorý na ich platformy nahrávajú užívatelia. V poslednej dobe však vzhľadom na rastúci tlak odbornej verejnosti aj politikov pristúpili k určitým opatreniam, ktorých cieľom je obmedziť šírenie nepravdivých informácií, napríklad o voľbách alebo o témach týkajúcich sa zdravia ľudí. Technologická spoločnosť YouTube v septembri oznámila, že začne blokovať všetky videá s nepravdivými a neoverenými informáciami o schválených a bežne používaných vakcínach.