Veronika Hanáková: Prečo priberáme? Lebo málo jeme (PODCAST)

Veronika Hanáková: Prečo priberáme? Lebo málo jeme (PODCAST)

Ani z klobásy nepriberiete, ak si ju dáte bez výčitiek – áno, až do takej miery ovplyvňujú naše emócie to, ako vyzeráme. Našu snahu schudnúť marí aj to, že málo jeme, čím si spomaľujeme metabolizmus, dôsledkom čoho sa výsledok diéty buď nedostaví, ale sa prejaví v podobe priberania na váhe.

Prečo nie je vhodné dať si večer, po tréningu, pohár vína? Ktoré potraviny sú zabijakom nášho snaženia schudnúť a akej večeri sa vyhnúť, aby sme ráno nemali kruhy pod očami? Je to pravda, že sa rodíme s predispozíciou byť tuční? A čo má väčšiu váhu pri redukcii hmotnosti – pohyb alebo strava? Aj o tom sme sa rozprávali s chemickou inžinierkou, výživovou špecialistkou a osobnou trénerkou Veronikou Hanákovou.

„Naše emócie ovplyvňujú to, ako vyzeráme. Ak dáme negatívnu emóciu jedlu, ktoré ideme konzumovať, telo automaticky inak zareaguje a ukladá živiny, ako keby sme ho zjedli s pozitívnou emóciou, hoc by išlo o čokoládu. Našu snahu schudnúť marí aj to, že málo jeme, čím si spomaľujeme metabolizmus, dôsledkom čoho sa výsledok diéty buď nedostaví, alebo sa prejaví v podobe priberania na váhe,“ hovorí v podcaste chemická inžinierka, výživová špecialistka a osobná trénerka Veronika Hanáková. Ako dôvod priberania vidí rýchly spôsob života, kedy ľudia nevenujú pozornosť jedlu a pitnému režimu.

V podcaste VšZP odpovedala aj na otázku, či sa rodíme s predispozíciou byť tuční. „Počet tukových buniek máme daný v našej DNA. Počas života už nezískavame nové tukové bunky, ale len zväčšujeme existujúce. Aj preto môže za našu váhu z menšej časti aj genetika,“ vysvetľuje Veronika Hanáková. Zároveň v podcaste poradila, ktoré potraviny sú zabijakom nášho snaženia schudnúť a prečo je pre telo naviac regenerujúci a na chudnutie prospešný spánok do polnoci.