Aj aplikácia TikTok obmedzila svoje služby v Rusku

Aj aplikácia TikTok obmedzila svoje služby v Rusku Ilustr. foto: TikTok

Aplikácia na zdieľanie krátkych videí TikTok obmedzila svoje služby v Rusku, a to kvôli novému zákonu, ktorý hrozí tvrdými postihmi za šírenie iných ako oficiálnych informácií o ruskej armáde. Aplikácia dnes uviedla, že pokiaľ nevyhodnotia dôsledky nového zákona, nebudú môcť jej používatelia v Rusku uskutočňovať živé prenosy a vkladať nové videonahrávky. Upozornila, že obmedzenie nebude mať vplyv na službu umožňujúcu zasielanie správ. Majiteľom aplikácie je čínska spoločnosť ByteDance.

 "TikTok je platformou pre kreativitu a zábavu, ktorá môže prinášať úľavu a ľudský kontakt v čase vojny, keď ľudia čelia obrovskej tragédii a izolácii. Našou najvyššou prioritou však zostáva bezpečnosť našich zamestnancov a užívateľov. Vo svetle nového ruského zákona o 'fake news' sme nemali inú možnosť, než pozastaviť živé streamovanie a nový obsah pri svojej videoslužbe, zatiaľ čo budeme posudzovať bezpečnostné dôsledky tohto zákona," uviedla aplikácia na svojom twitterovom účte.

Ruský parlament v piatok schválil zavedenie trestnej zodpovednosti a až 15 rokov väzenia za "dezinformácie a lživé správy" o ruskej armáde, za diskreditáciu ozbrojených síl a za výzvy na sankcie. Novela zavádza do trestného zákona nové ustanovenie o verejnom šírení vedome lživých informácií o použití ozbrojených síl pri obrane záujmov Ruska a jeho občanov.

De facto to znamená, že médiá môžu zverejniť iba oficiálne informácie úradov. Vo svetle súčasnej invázie na Ukrajinu tak môžu informovať iba o tom, ako konflikt prezentuje Moskva – teda ako „špeciálnu vojenskú operáciu“, ktorá má oslobodiť Ukrajincov. Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor v piatok tiež zablokoval prístup k sociálnej sieti Facebook a obmedzovať začal aj prístup k sieti Twitter.

V sobotu sa kvôli novému zákonu rozhodli zastaviť vysielanie z Ruska nemecké stanice ARD a ZDF. Svoju činnosť v Rusku preruší aj španielska tlačová agentúra EFE, francúzsky rozhlas Radio France to zvažuje. Stiahnutie svojich novinárov z Ruska už predtým ohlásili napríklad stanice CNN, BBC, CBC alebo agentúra Bloomberg.

Aktivity v Rusku už v reakcii na útok na Ukrajinu prerušili aj mnohé západné spoločnosti. V sobotu napríklad zastavenie ruských aktivít oznámili španielsky odevný gigant Inditex, taliansky módny dom Prada a nemecký výrobca športového oblečenia a obuvi Puma. Rakúska ropná a plynárenská spoločnosť OMV uviedla, že sa v budúcnosti bude vyhýbať všetkým investíciám v Rusku a že by sa mohla zbaviť svojho štvrtinového podielu v obrovskom ruskom nálezisku plynu Južno-Russkoje.

Pozastavenie investícií v Rusku dnes oznámila aj francúzska potravinárska skupina Danone. Uviedla tiež, že jeden z jej dvoch závodov na Ukrajine v dôsledku ruskej invázie prerušil prevádzku. "Rozhodli sme sa pozastaviť všetky investičné projekty v Rusku, v súčasnosti však zachovávame produkciu a distribúciu čerstvých mliečnych výrobkov a detskej výživy, aby sme ďalej uspokojovali základné potravinové potreby miestnej populácie," dodala.