Kellner prežil nehodu vrtuľníka, zomrel až pri čakaní na záchranu, uvádza žaloba

Kellner prežil nehodu vrtuľníka, zomrel až pri čakaní na záchranu, uvádza žaloba Foto: PPF

Český miliardár Petr Kellner zrejme prežil minuloročnú haváriu vrtuľníka v horách na Aljaške, zomrel však pri čakaní na prílet záchranárov, ktorý trval príliš dlho kvôli zlyhaniam firmy, ktorá stroj prevádzkovala, píše sa podľa denníka Anchorage Daily News v novej žalobe podané jediným žijúcim svedkom nehody, českým fotografom Davidom Horváthom.

Podľa ďalšej žaloby krátko po nehode zostal nažive aj horský vodca Gregory Harms. Súdne dokumenty však neuvádzajú, ako dlho mohli byť Kellner s Harmsom nažive, aká bola príčina ich úmrtia a či mohli byť zachránení v prípade rýchlejšej reakcie.

Bývalý väčšinový majiteľ skupiny PPF Petr Kellner a ostatní pasažieri vrtuľníka sa na Aljaške venovali heliskiingu, pri ktorom účastníkov helikoptéra vysadí na hrebeni či vrchole hory a oni potom schádzajú na lyžiach či na snowboarde dole, kde ich stroj zase vyzdvihne.

Podrobnosti: Pri nehode vrtuľníka zomrel miliardár Petr Kellner, vlastník O2 či Markízy

Vrtuľník s Kellnerom, dvoma ďalšími klientmi a dvoma horskými vodcami vlani v marci havaroval blízko ľadovca Knik krátko po tom, čo manévroval nad hrebeňom. Stroj sa následne zviezol asi 150 metrov po svahu, kde zostal ležať.

Nehodu prežil iba Horváth, ktorého z vraku dostali záchranári až asi šesť hodín po nehode, v oblasti pritom boli teploty hlboko pod nulou.

Horváth teraz žaluje firmu Soloy Helicopters, ktorá vrtuľník prevádzkovala. Tvrdí, že spoločnosť reagovala na haváriu príliš neskoro, medzi posledným obdržaným signálom od helikoptéry a upozornením záchranárov na mimoriadnu situáciu totiž uplynuli asi dve a pol hodiny.

Horváthova americká právnička Tracey Knutsonová v žalobe opisuje, čím si musel český snowboardista a Kellnerov fotograf prejsť. "Bol uväznený v pokrčenej helikoptére, ktorá bola plná snehu, leteckého paliva a krvi," píše sa v dokumente.

Horváth po nehode strávil týždeň v jednej z aljašských nemocníc, ktorá štyri dni uvádzala, že sa nachádza v kritickom stave. Podľa Knutsonovej mal zlomené rebrá a vykĺbené obe kolená, ktoré mu museli lekári operovať. Utrpel tiež omrzliny na rukách, kvôli ktorým mu museli amputovať niektoré prsty na pravej ruke a všetky prsty na ľavej ruke.

"Okrem traumy, ktorou bolo okamžité úmrtie dvoch jeho spoločníkov a pilota, si musel pán Horváth prežiť aj smrť dvoch spoločníkov, ktorí čakali na záchranu," píše sa v žalobe.

Na spoločnosť Soloy Helicopters mieri aj ďalšia žaloba podaná v mene partnerky horského vodcu Harmsa a jeho dieťaťa, ktorá tvrdí, že pilot helikoptéry nemal na podobné lety dostatočné skúsenosti a prevádzková firma nemala potrebný dohľad nad svojím strojom a príliš neskoro upozornila na jeho zmiznutie. Harms podľa žaloby tiež zostal po havárii ešte určitý čas nažive.

Firma Soloy Helicopters vo vyhlásení uviedla, že nemôže komentovať prebiehajúce súdne spory. Horváthovu žalobu sa však podľa oznámenia snaží vybaviť mimosúdnym vyrovnaním, ktorého detaily nechcela komentovať.