Zisk Microsoftu vzrástol o dve percentá, zaostal však za očakávaním

Zisk Microsoftu vzrástol o dve percentá, zaostal však za očakávaním Foto: Microsoft

Čistý zisk americkej spoločnosti Microsoft vo fiškálnom štvrtom štvrťroku mierne vzrástol na 16,74 miliardy USD z vlaňajších porovnateľných 16,46 miliardy USD. Zisk aj tržby však zaostali za očakávaním analytikov, čo je vzácne sklamanie technologického giganta, ktorý v posledných rokoch neustále prekonával očakávania. Prispelo k tomu niekoľko okolností, vrátane silnejšieho dolára, spomalenia rastu osobných počítačov a nižších výdavkov za reklamu. Vyplýva to z dnešného vyhlásenia spoločnosti.

Tržby za tri mesiace do konca júna stúpli o 12 percent na 51,9 miliardy USD. Zisk na akciu predstavoval 2,23 dolára. Analytici oslovení agentúrou FactSet očakávali zisk 2,29 dolára na akciu pri tržbách 52,94 miliardy USD.

Akcie firmy po ukončení oficiálneho obchodovania v reakcii na výsledky klesajú o jedno percento. Od začiatku tohto roku už oslabili o 25 percent.

Microsoft obvinil zo slabších výsledkov množstvo nepredvídateľných podmienok na trhu, ako je prerušenie výroby v Číne, zhoršenie situácie na trhu s osobnými počítačmi či vojna na Ukrajine, kvôli ktorej firma obmedzila pôsobenie v Rusku. Microsoft tiež bojuje so silným dolárom, ktorý zdražuje jeho tovar v zahraničí a znižuje tržby z predaja v zahraničí pri prevode na domácu menu. Krajiny mimo Spojené štáty majú na celkových tržbách firmy zhruba polovičný podiel. V porovnaní so šiestimi poprednými svetovými menami dolár stúpol vo štvrťroku o dve percentá a od začiatku tohto roka o takmer 12 percent. Microsoft kvôli silnému doláru už na začiatku júna znížil odhad zisku a tržieb.

Tržby cloudových služieb Azure sa zvýšili o 40 percent. Tržby z reklamy pri službách LinkedIn, Search a News však klesli. Tržby z licencií operačného systému Windows sa znížili o dve percentá kvôli prepadu predaja osobných počítačov. Tržby z predaja herného obsahu pre konzolu Xbox klesli o šesť percent.

Microsoft sa v súčasnosti snaží dokončiť nákup videohernej spoločnosti Activision Blizzard za 68,7 miliardy USD. Obchod bol oznámený v januári a čaká sa na schválenie od protimonopolných úradov v USA a Británii. V prípade schválenia to bude doposiaľ najväčšia akvizícia v technologickom sektore, napísala agentúra AP.