Ako bojujú operátori s infláciou?

Ako bojujú operátori s infláciou? Reprofoto 4ka

Ceny elektrickej energie idú hore a s tým aj náklady nielen každej domácnosti, ale aj firiem. Ako bojujú telekomunikační operátori s infláciou? Juraj Ondriš, predseda predstavenstva spoločnosti SWAN/4ka, ktorá prevádzkuje mobilného operátora 4ka, vysvetľuje, ako súčasná situácia ovplyvňuje telekomunikačný trh.

"Nepamätám si obdobie, kedy by ceny komodít vyleteli za krátke obdobie aj desaťnásobne. V prípade elektrickej energie ten násobok bol ešte väčší, čo je absolútne bezprecedentné. Pre všetkých, ktorí sú od danej komodity závislí, nastávajú šokové stavy, s ktorými nikto nerátal, prišlo to ako blesk z jasného neba," hovorí v rozhovore s marketingovým riaditeľom SWAN/4ka Rolandom Kyškom Ondriš.

Zvýšenie paušálov 4ky o 1 euro je podľa jeho slov logická a nevyhnutná reakcia, pretože telekomunikačné odvetvie je náročné práve na spotrebu elektrickej energie. "Od istej miery to bolo už neúnosné a musela prísť nejaká reakcia." Naviac, podľa Ondriša telekomunikačný segment má jednu nevýhodu, že je investične veľmi náročný. Na to, aby tie firmy udržiavali istý level servisu, musia periodicky investovať relatívne veľké objemy prostriedkov do vylepšenia technológie. V súčasnosti sa prechádza z 4G na 5G technológiu, čo je masívny vysávač prostriedkov pre firmy, ktoré toto absolvujú.

Pozitívnym momentom je, že sektor by dokázal takéto obdobie prežiť jednoduchšie, no za cenu technologického dlhu, napríklad, že by musel utlmiť časť investícií. Reakcia trhu z pohľadu zdražovania je podľa Ondriša zdravý krok, ktorý dáva výhľad k tomu, že aj do budúcnosti Slovensko nebude v oblasti technológií čiernou dierou, ale bude tu umožnená inovácia.

Prečo telekomunikačný operátor potrebuje toľko elektrickej energie

Zjednodušene fungovanie „operátora“ je o nákupe frekvencií, o zakúpení technológie a o tom, že tá technológia sa živý elektrickou energiou, je to jeden zo základných komponentov, ktorý ovplyvňuje nákladovú štruktúru operátora. Nie sú to len vysielače, ale aj datacentrá, kde je umiestnená technológia, chladenie. Elektrina u telekomunikačných firiem je jednou zo zásadných nákladových položiek.

Dnes politici hovoria, že na telekomunikačných operátorov chcú uvaliť osobitný odvod a zaťažiť ich ešte navyše. Čo to bude znamenať pre operátora? "Ten, kto robí takéto opatrenia, mal by vedieť, čo to bude ďalej znamenať. Nie je možné na jednej strane hovoriť, že chceme byť technologicky vyspelá krajina, kde bude priemysel, ktorý je založený na 5G, elektromobilite a zároveň urobiť opatrenia, ktoré budú znižovať pravdepodobnosť, že tá modernizácia bude rýchla. Ak sa to udeje, je vysoko pravdepodobne, že telekomunikačné firmy budú v záujme udržania sa prehodnocovať svoje investície. A spomalí sa technologický vývoj."
Navyše, podľa Ondriša tie náklady sa stále zvyšujú – technológie sú menej dostupné, prišla čipová kríza, zvyšujú sa ceny, predlžujú sa dodávky. "Preto sa mi zdá nelogické uvažovať o tom, aby na tento segment bola uvalená nejaká ďalšia daňová záťaž," dodáva Ondriš.