Spoplatňovanie overených profilov Twitter posúva, prepustených zvoláva údajne Elon Musk späť

Spoplatňovanie overených profilov Twitter posúva, prepustených zvoláva údajne Elon Musk späť

Twitter odkladá poskytovanie overovacích modrých ikon predplatiteľom novej služby na dobu po utorkových voľbách v Spojených štátoch. Informoval o tom denník The New York Times (NYT), ktorý sa odvoláva na interný dokument a na zdroje oboznámené s rozhodnutím podniku.

Twitter oznámil spustenie novej služby s mesačným predplatným 7,99 USD v sobotu. Používatelia služby majú okrem iného získať pri svojom účte modrú ikonu, ktorá doteraz slúžila na označovanie overených profilov. Zavedenie služby už predtým avizoval nový majiteľ spoločnosti Elon Musk.

Twitter v sobotu v aktualizácii svojej aplikácie pre zariadenia s operačným systémom Apple iOS uviedol, že ľudia využívajúci novú službu budú môcť mať vedľa svojho mena modrú ikonu "rovnako ako celebrity, podniky a politici". Mnoho ľudí však vyjadrilo obavy, že nový systém by mohol pred voľbami v USA vyvolať chaos, pretože používatelia by mohli ľahko vytvárať účty s falošnou identitou, ktoré by mali overovaciu modrú ikonu.

Nová služba podľa agentúry AP znamená koniec súčasného systému overovania profilov, ktorý Twitter spustil v roku 2009, aby ľuďom zabránil vydávať sa za známe osobnosti. Doterajší systém síce nebol dokonalý, pomáhal však používateľom určiť, či účty, z ktorých čerpajú informácie, sú autentické, uviedla AP. Agentúra tiež upozornila, že firma v sobotňajšej aktualizácii nehovorí o tom, že by overovanie profilov malo byť súčasťou nového systému používania modrých ikon.

Musk minulý týždeň dokončil prevzatie spoločnosti Twitter za 44 miliárd dolárov. Následne rozpustil deväťčlennú správnu radu a stal sa jediným riaditeľom spoločnosti. V piatok firma začala rozsiahle prepúšťanie s cieľom znížiť náklady. Šéf Twitteru pre bezpečnosť a integritu Yoel Roth uviedol, že prepúšťanie sa týka zhruba polovice zamestnancov, čo znamená asi 3700 ľudí.

Agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou uviedla, že Twitter teraz desiatky prepustených zamestnancov vyzýva na návrat. Niektorí z týchto pracovníkov podľa zdrojov dostali výpoveď omylom. Ďalší boli prepustení, pretože si vedenie včas neuvedomilo, že môžu byť nevyhnutní na realizáciu plánov nového majiteľa.

Musk v piatok uviedol, že rušenie pracovných miest je nevyhnutné, pretože Twitter prerába štyri milióny dolárov denne. Podnik podľa neho zápasí s masívnym poklesom príjmov v dôsledku tlaku aktivistov na inzerentov, aby na túto platformu neumiestňovali reklamu.

Práve reklama tvorí veľkú časť príjmov spoločnosti Twitter. Musk sa minulý týždeň v otvorenom liste obrátil na reklamných zákazníkov podniku, v ktorom sa snaží vysvetliť, prečo sa rozhodol firmu kúpiť, a vyvracia obavy o jej budúci vývoj pod jeho vedením. Twitter by sa podľa neho nemal stať "miestom hrôzy", kde sa dá povedať čokoľvek bez následkov. Kritici sa však obávajú, že zmena vlastníka povedie k menej moderovanému obsahu, čo podporí nenávistné prejavy na sieti.

Američania budú v utorok hlasovať o novom zložení celej Snemovne reprezentantov a tretiny Senátu, a tiež o guvernéroch 36 štátov a troch teritórií.

Prieskumy naznačujú, že politici zvolení za Demokratickú stranu môžu prísť o kontrolu nad oboma kongresovými komorami. To by malo zásadný vplyv na schopnosť prezidenta Joea Bidena presadzovať zákony a zároveň by to mohlo priamo ovplyvniť, či sa exprezident Donald Trump rozhodne o dva roky opäť kandidovať na post šéfa Bieleho domu. Otázkou podľa komentátorov tiež je, ako by prípadná prevaha republikánov v Kongrese ovplyvnila americkú vojenskú pomoc Ukrajine.