Židovská obec je pobúrená propagáciou koncertu neonacistu, Ticketportalu píše otvorený list

Židovská obec je pobúrená propagáciou koncertu neonacistu, Ticketportalu píše otvorený list Reprofoto ĽSNS

Predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku (UZŽNO) Richard Duda zverejnil otvorený list spoločnosti Ticketportal.sk, ktorá je predajcom lístkov na športové a kultúrne podujatia na Slovensku a v ďalších krajinách.

Ticketportal aktuálne propaguje a predáva lístky na marcový koncert extremistického speváka, bývalého hovorcu kotlebovcov a dnes člena Republiky Ondreja Ďuricu. Ticketportal na svojej stránke v upútavke na koncert prirovnáva texty Ďuricu, ktoré sú známe neonacistickou rétorikou, k textom českého speváka Karla Kryla: "Ondrej Ďurica zaspieva po dlhej dobe svojim fanúšikom v Nitrianskom PKO. Vďaka jeho textom je často prirovnávaný ku Krylovi či Landovi."

UZŽNO v otvorenom liste vyjadril pobúrenie z "propagácie koncertu neonacistu" pričom hneď na začiatku pripomína nasledujúci text piesne Ďuricu: „Naše staré vlajky budú visieť vysoko a tie, ktoré zvesíme, utopíme hlboko“, ktorý odkazuje na hymnu nacistickej NSDAP Die Fahne Hoch (Vlajky vysoko) a zároveň pripomína, že „Okresný súd Bratislava II v máji 2018 rozhodol, že je možné nazývať Ďuricu neonacistickým spevákom, keďže sa od svojej minulosti v kapele Biely odpor nikdy nedištancoval.“

Ďurica je bývalý frontman skupiny Biely odpor, ktorý vystúpil 14. marca 2017 na akcii, na ktorej Marian Kotleba odovzdal šeky v hodnote 1488 eur. Ďurica sa v minulosti pre označenie za neonacistu súdil. Okresný súd v máji 2018 rozhodol, že médiá ho takto môžu označovať, pretože sa od minulosti v kapele Biely odpor nedištancoval.

„Je to človek, ktorý hajloval na koncertoch a skandoval neonacistické pozdravy. Dnes sa bez štipky hanby v obleku pozrie do kamery a vraví, že sa mu protiví vojnový konflikt na Ukrajine. Je predstaviteľom zla, ktoré sa dokáže ako chameleón meniť z upoteného potetovaného púťového nácka so zaťatou päsťou na politika v obleku a kravate. Politológovia označujú tento typ zla ako sofistikované zlo,“ píše v liste predseda zväzu.

„Vážení predstavitelia spoločnosti Ticketportal SK, s.r.o. Rozhodli ste sa na svojom portáli predávať vstupenky na koncert tohto pseudoumelca. Už dlhé roky vyvíjate šľachetnú činnosť. Širokej verejnosti sprostredkúvate kultúrne zážitky. Sme presvedčení, že Vaše podnikateľské zámery sú založené na pevných morálnych hodnotách. Práve slovo kultúra zohráva vo Vašej činnosti kľúčové slovo. Kultúra je nástrojom šírenia porozumenia, a nie nenávisti. Preto si myslíme, že vaše rozhodnutie propagovať koncert neonacistu je krokom, ktorým ste sa vlastným hodnotám spreneverili. Je šokujúce, že v popise podujatia je aj zmienka o tom, že je Ďurica často prirovnávaný ku Krylovi. Je to nedôstojné a škandalózne prirovnanie, Karel Kryl sa musí v hrobe obracať.“

Zväz ďalej zdôrazňuje, že podnikateľský subjekt, ktorému nejde len o zisk, by mal inštinktívne odmietnuť propagáciu takéhoto človeka. „Veríme, že vo Vašej reakcii na tento otvorený list nebude len strohé konštatovanie, že ste neporušili žiaden zákon. Mali by ste možno pravdu, ale zároveň by to bolo veľmi smutným svedectvom o stave našej spoločnosti.“

Nie je to prvý koncert Ďuricu ani prvý spevák, ktorý má blízko k neonacizmu, na ktorý Ticketportal predáva lístky. Na Ďuricu, jeho skupinu,  ale napríklad aj na českú skupinu Ortel predáva Ticketportal lístky pravidelne. Naposledy v auguste tohto roka. V roku 2017 propagoval Ticketportal koncert Ďuricu s týmto textom: "Bludisko je v poradí štvrtý sólový album Ondreja Ďuricu a zatiaľ ním povedal rozhodne najviac. Mozaika silných textov a chytľavých melódií si okamžite našla svoje miesto v tábore jeho fanúšikov. Napriek prekážkam a snahe škandalizovať jeho osobu,spevák zostáva na tomto albume vo svojich názoroch pevný ako betón,do ktorého vytesal svoje bludisko." Ku Krylovi ho Ticketportal prirovnal aj v minulosti.

Pokúšame sa získať stanovisko Ticketportalu.