Covid-19 sa šíri ďalej a s ním aj dezinformácie o tejto chorobe

Covid-19 sa šíri ďalej a s ním aj dezinformácie o tejto chorobe Ilustr. foto ÚVZ

Od začiatku pandémie uplynuli skoro tri roky a choroba covid-19 v spoločnosti stále pretrváva. To isté platí o dezinformáciách týkajúcich sa nákazy, upozorňuje v článku denník The New York Times. Mýty a zavádzajúce príbehy sa podľa neho ďalej šíria, unikajú moderátorom obsahu na internetových platformách a komplikujú život preťaženým zdravotníkom.

Začalo sa to v roku 2020 s nepotvrdenými informáciami spochybňujúcimi existenciu alebo závažnosť infekcie, z ktorých sa rýchlo vyvinuli často prapodivné tvrdenia o nebezpečných technológiách ukrytých v rúškach alebo o údajných účinkoch nepreverených liečiv, napríklad ivermektínu. Štart vakcinačnej kampane potom spustil novú vlnu nepodložených obáv. Dnes vedľa všetkých týchto tvrdení, ktoré sa neustále vracajú, výskumníci pozorujú aj konšpiračné teórie o dlhodobých účinkoch liečby.

Kvôli tejto neutíchajúcej smršti je pre skutočné lekárske odporúčania čoraz zložitejšie sa presadiť, myslia si odborníci mapujúci dezinformácie. Ľudia, ktorí už pociťujú averziu k čomukoľvek spojenému s pandémiou, sú tak náchylnejší na ešte väčšiu otupenosť voči pretrvávajúcim rizikám okolo covidu a na prijímanie iných nedôveryhodných informácií o zdraví.

"Vieme celkom iste, že dezinformácie o zdraví prispievajú v reálnom svete k šíreniu chorôb," hovorí Megan Marelliová z neziskovej organizácie Meedan, ktorá sa zameriava na digitálnu gramotnosť a prístup k informáciám.

Obzvlášť veľké starosti robí odborníkom sociálna sieť Twitter, ktorá po nedávnej zmene vedenia výrazne obmedzila počet pracovníkov dohliadajúcich na regulovanie nebezpečného obsahu a prestala vymáhať pravidlá namierené proti covidovým dezinformáciám. Tím austrálskych výskumníkov v uplynulých týždňoch na platforme zozbieral vyše pol milióna zavádzajúcich a konšpiračných príspevkov v angličtine, ktoré zahŕňali výrazy ako "hoax", "biologická zbraň" alebo "deep state", čo je spojenie často používané v sprisahaneckých teóriách pre skryté sily manipulujúce svetom.

Podľa sociologičky Naomi Smithovej, ktorá sa na výskume podieľala, pravidlá twitteru pomohli potlačiť kritiku očkovania, ktorá bola na sieti pred niekoľkými rokmi bežná. Teraz tieto ochranné bariéry chýbajú, čo Smithová považuje za zaujímavé z akademického hľadiska a zároveň za "úplne desivé".

"Pred covidom sa ľudia, ktorí verili zdravotníckym dezinformáciám, prevažne bavili medzi sebou, uzavretí vo vlastnej malej bubline, a vy ste museli vynaložiť isté úsilie, aby ste tú bublinu našli," povedala. "Teraz ale nemusíte urobiť nič, aby ste tie informácie našli. Sú vám prezentované vo výbere príspevkov spoločne so všetkými ďalšími typmi informácií," popísala situáciu Smithová.

Ďalšie veľké sociálne siete minulý týždeň uviedli, že sú naďalej odhodlané bojovať s nepravdivými tvrdeniami o covide. Vymáhanie pravidiel však zostáva problematické. Napríklad prevádzkovateľ servera TikTok uvádza, že kvôli dezinformáciám o covide odstránil cez 250.000 videí. Analytici z organizácie Newsguard však nedávno aj tak upozornili na isté nedostatky. Okrem iného sa im údajne pri vyhľadaní výrazu "vakcína mRNA" medzi prvými desiatimi výsledkami zobrazilo päť klipov obsahujúcich nepravdivé tvrdenia.

"Bojujeme s tým každý deň," hovorí lekár Anish Agarwal, ktorý pracuje na pohotovosti vo Filadelfii a zároveň prednáša na univerzite. Neustále sa vraj stretáva s pacientmi, ktorí veria podľa neho šialeným tvrdením, ako je to, že v covidových vakcínach sú ukryté škodlivé prístroje.

Roky klamstiev a nepodložených tvrdení o covide pôsobia ako nákaza a poškodzujú dôveru vo všetky typy očkovania, myslí si Heidi Larsonová z vysokej školy London School of Hygiene & Tropical Medicine. "Covidové fámy nikam nezmiznú, budú upravené pre nové podmienky, budú sa prispôsobovať," povedala. "Nemôžeme to vymazať. Žiadna firma to nemôže sama napraviť," dodala.

Niektoré pokusy stlmiť šírenie dezinformácií o víruse medzitým narážajú na obavy ohľadom slobody prejavu. Kalifornia pred niekoľkými mesiacmi schválila zákon, ktorý by trestal lekára za šírenie nepravdivých tvrdení o vakcínach proti covidu-19. V januári má norma nadobudnúť platnosť, čelí však súdnym sťažnostiam, ktoré ju označujú za odporujúcu americkej ústave. Žaloby mieria aj proti technologickým spoločnostiam, ako sú Meta Platforms a Google, a to od ľudí, ktorí boli vylúčení z rôznych platforiem kvôli príspevkom o covide.

Lekár Graham Walker pôsobiaci v San Franciscu povedal, že rozsah nepodložených zvestí prinútil jeho aj mnohých z jeho kolegov k snahe šíriť na sociálnych sieťach osvetu. Na twitteri spísal niekoľko vlákien príspevkov s viac ako stovkou príspevkov s dôkazmi, s cieľom vyvracať dezinformácie o koronavíruse.

Zveril sa, že tento rok pociťoval čoraz väčšiu bezmocnosť tvárou v tvár prívalu toxického obsahu o celom rade lekárskych tém. Twitter nakoniec opustil, keď sieť zavrhla svoje pravidlá spojené s pandémiou. "Začalo mi to pripadať, že to nie je bitka, ktorá sa dá vyhrať," povedal Graham. "Nemám pocit, že to je férový súboj," dodal.