Výkonný riaditeľ TikToku bude vypovedať pred americkým Kongresom

Výkonný riaditeľ TikToku bude vypovedať pred americkým Kongresom Ilustr. reprofoto TikTok

Výkonný riaditeľ firmy prevádzkujúcej sociálnu sieť TikTok Shou Zi Chew bude 23. marca vypovedať pred výborom pre energetiku a obchod americkej Snemovne reprezentantov.

 

Výbor to dnes oznámil na svojom webe. Kongresmanov bude zaujímať vplyv TikToku na mladých užívateľov, jeho vzťah k čínskej komunistickej strane a zaobchádzanie s dátami svojich užívateľov. Shou bude jediný, kto bude takto vypovedať.

"Svoje obavy už sme TikToku vyjadrili. Teraz je načase, aby výbor pokračoval v snahe viesť technologických gigantov k zodpovednosti a predviesť TikTok pred výbor, aby ľuďom poskytol úplné a úprimné odpovede," uviedla vo vyhlásení predsedníčka výboru, republikánka Cathy McMorrisová Rodgersová.

Americké úrady sa obávajú, že Čína by mohla prostredníctvom zákonov tlačiť na TikTok, respektíve na jeho materskú spoločnosť ByteDance, aby vláde odovzdala dáta amerických používateľov. Obavy sú kvôli využitiu dát na spravodajské a dezinformačné účely. Práve tieto obavy prinútili viac ako polovicu amerických štátov zakázať používanie aplikácie TikTok na zariadeniach verejných činiteľov, píše web stanica CNN.