Súd v Iráne poslal mladý pár na desať rokov do väzenia za tanec na ulici (VIDEO)

Súd v Iráne poslal mladý pár na desať rokov do väzenia za tanec na ulici (VIDEO) Reprofoto All News

Súd v Iráne poslal na desať a pol roka do väzenia mladý pár, ktorý sa na jeseň nechal natočiť pri tanci pri teheránskej Veži slobody (Azadí), jednej z najznámejších stavieb v iránskej metropole. Informovali o tom ochrancovia ľudských práv.

 Astijáz Haghighová a jej priateľ Amír Mohammad Ahmadí boli zatknutí vlani v novembri po tom, čo na instagrame zverejnili video, na ktorom tancujú pri futuristickej Veži slobody. Ich účty sledujú celkom skoro dva milióny ľudí, uvádza britská stanica BBC. Mladá žena nemala na hlave šatku, čo je v rozpore s prísnymi iránskymi pravidlami pre obliekanie žien. Web britského denníka The Guardian píše, že ženy v Iráne nesmú tancovať na verejnosti a s mužom už vôbec nie.

Revolučný súd v Teheráne muža aj ženu poslal na desať a pol roka do väzenia, zakázal im používať internet a opustiť Irán, uviedla Agentúra ľudskoprávnych aktivistov (HRANA) sídliaca v Spojených štátoch. Súd ich uznal vinnými z "podnecovania ku korupcii a verejnej prostitúcii" a zo "zhromažďovania so zámerom narúšať národnú bezpečnosť". Zdroje blízke rodinám mladého páru podľa organizácie HRANA uviedli, že Haghighovú ani Ahmadího nemohli počas procesu navštíviť právnici.

Iránske úrady tvrdo postupujú proti akýmkoľvek formám protestu od smrti Mahsy Amíníovej vlani v septembri. Mladá žena zomrela po tom, čo ju zadržala mravnostná polícia kvôli údajne nedostatočne zakrytým vlasom.

Podľa OSN bolo odvtedy zatknutých najmenej 14-tisíc ľudí, medzi nimi známe osobnosti, novinári, právnici i bežní ľudia, ktorí sa vydali do ulíc protestovať proti režimu, ale aj kvôli chudobe, nezamestnanosti, korupcii a nespravodlivosti. Najmenej štyria účastníci protestov boli popravení.

Video Haghighovej a Ahmadího, na ktorom muž svoju priateľku v jednom okamihu zdvihne a jej vejú dlhé vlasy, mnohí považujú za symbol slobôd, po ktorých volajú stúpenci tohto protestného hnutia.