Polícia upozorňuje na podvod pri aplikácii Vinted. Namiesto 25 eur odišlo z účtu 12 000

Polícia upozorňuje na podvod pri aplikácii Vinted. Namiesto 25 eur odišlo z účtu 12 000 Ilustr. foto: BIS

Polícia upozorňuje na podvod v súvislosti s nákupom cez aplikáciu Vinted. Prípad zaznamenali v Dolnom Kubíne, kde poškodený prišiel o viac ako 12 000 eur. No nie je to jediný prípad. Podobných skúseností má už viacero užívateľov.

Útočník si vybral predávajúceho a správami priamo v aplikácii Vinted ho presvedčil, že o daný produkt v hodnote 25 EUR má záujem a chce si ho kúpiť.

V prvom kroku si kupujúci vyžiadal emailovú adresu. Následne bol predávajúcemu doručený e-mail o potvrdení predaja.

Email obsahoval odkaz „Potvrdiť predaj“ pod týmto odkazom bolo v čiernom ráme „ Získajte peniaze“, ktorý po otvorení predávajúcim vyžadoval od neho zadanie údajov o platobnej karte z dôvodu zaslania peňazí za tovar na účet. Bolo potrebné uviesť údaje z platobnej karty – číslo, platnosť, CVC kód.
Pri splnení všetkých týchto postupov a zadaní informácií poškodeného vzápätí podvodník pripravil o peniaze z účtu v celkovej hodnote viac ako 12000 EUR.

„Upozorňuje používateľov aplikácie Vinted ako aj iných obchodných portálov, aby boli opatrní. Dávajte pozor, čo a komu posielate - vy predávate, preto nie je dôvod poskytovať údaje z platobnej karty, upozorňuje polícia.

5 zásad, ako sa chrániť pred podvodom:

1. pri zadávaní informácií o platobnej karte si overte webovú stránku
2. sledujte gramatiku a syntax emailových správ
3. overujte si odkazy a odosielateľa
4. pri použití platobnej karty si nastavte viac stupňové overovanie
5. pri podozrení na podvod, kontaktujte ihneď banku a kartu zablokujte