Zverejnili video incidentu amerického dronu s ruskou stíhačkou (VIDEO)

Zverejnili video incidentu amerického dronu s ruskou stíhačkou (VIDEO) Reprofoto eucom.mil

Americké ministerstvo obrany dnes zverejnilo video, ktoré zachytáva, ako sa ruské vojenské lietadlo priblížilo k americkému vojenskému dronu a vypustilo v jeho blízkosti palivo. Na konci videa je vidieť poškodená vrtuľa dronu. Americká armáda oznámila, že sa ruské stíhacie lietadlo v utorok zrazilo s americkým prieskumným dronom a zasiahlo jeho vrtuľu. Bezpilotné lietadlo, ktoré stíhačka podľa USA predtým poliala palivom, bolo v dôsledku zrážky zničené a zrútilo sa do Čierneho mora. Rusko zrážku poprelo.

 

Odtajnené video je dlhé približne 40 sekúnd a americká armáda ho zostrihala kvôli dĺžke. Zábery sú podľa Pentagonu v chronologickom poradí. Je na ňom vidieť, ako sa ruské stíhacie lietadlo Su-27 blíži k zadnej časti dronu MQ-9 Reaper a pri prelete začína vypúšťať palivo, uviedol Pentagon. Rusko odmieta tvrdenie Spojených štátov, že jej lietadlo pri incidente konalo bezohľadne, nebezpečne a neprofesionálne.

Minister obrany Lloyd Austin a predseda zboru náčelníkov štábov generál Mark Milley v stredu hovorili so svojimi ruskými náprotivkami Sergejom Šojgom a Valerijom Gerasimovom. Incident v súvislosti s pokračujúcou ruskou vojnou proti Ukrajine zintenzívnil obavy z priameho konfliktu medzi Ruskom a Spojenými štátmi, čo dokladá aj skutočnosť, ako rýchlo bolo medzi Washingtonom a Moskvou nadviazané telefonické spojenie, napísala agentúra AP.