V Národnej rade SR zakázali TikTok

V Národnej rade SR zakázali TikTok

Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky sa pridala k viacerým západným inštitúciám, ktoré obmedzili alebo zakázaliv informačných systémoch používanie čínskej aplikácie TikTok.

Informačné systémy Národnej rady začali blokovať čínsku aplikáciu a vedúci kancelárie NR SR jej používanie na služobných zariadeniach zakázal zamestnancom a odporučil to aj poslancom. Píše sa to v liste poslancom, o ktorom píše Denník N.

„Množstvo, spôsob a typ údajov, ktoré sú zbierané, nezodpovedajú primárnemu určeniu aplikácie ako sociálnej siete a môžu byť použité na cielený kybernetický útok na konkrétne osoby, ich väzby, zariadenia a iné aktíva, ktoré osoba používa pri práci s elektronickými komunikačnými prostriedkami,“ cituje list Gusúana Denník N.

TikTok má podľa agentúry Reuters v USA 150 miliónov mesačných užívateľov. Materskou spoločnosťou siete je pekinská technologická firma ByteDance, ktorá má v rámci svojej riadiacej štruktúry výbor členov čínskej komunistickej strany. Kvôli obavám z úniku dát TikTok v posledných mesiacoch zakazujú na vládnych zariadeniach mnohé svetové vlády.

Sociálnu sieť TikTok začali blokovať na vládnych zariadeniach USA, Kanada či EK. Aplikáciu zakázali nedávno na zariadeniach používaných na služobné účely niektoré inštitúcie EÚ kvôli obavám, že by TikTok mohol byť využívaný na propagáciu Pekingu alebo zbieranie informácií o používateľoch. Biely dom minulý týždeň nariadil federálnym úradom USA, že majú 30 dní na to, aby odstránili TikTok zo všetkých vládnych zariadení. Od 1. marca začala na svojich zariadeniach blokovať TikTok kanadská vláda.

Aj český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB) vydal varovanie pred inštaláciou a používaním čínskej aplikácie TikTok na zariadeniach s prístupom k systémom spadajúcim do kritickej informačnej infraštruktúry a ďalším významným informačným systémom. Úrad dnes oznámil, že aplikácia predstavuje bezpečnostnú hrozbu. Zvážiť používanie aplikácie aj to, čo prostredníctvom nej ľudia zdieľajú, odporúča úrad aj širokej verejnosti.