FT: Musk pracuje na vytvorení firmy zameranej na umelú inteligenciu

FT: Musk pracuje na vytvorení firmy zameranej na umelú inteligenciu Ilustr. reprofoto youtube Impetos

Americký miliardár Elon Musk pracuje na vytvorení novej firmy zameranej na umelú inteligenciu. Informoval o tom denník Financial Times (FT) s odvolaním sa na zdroje oboznámené s Muskovými plánmi. Nový podnik by mal podľa denníka konkurovať spoločnosti OpenAI, ktorá vyvinula populárny chatovací systém ChatGPT založený na umelej inteligencii.

Musk je šéfom výrobcu elektromobilov Tesla a v minulom roku kúpil internetovú spoločnosť Twitter. Podľa niektorých zdrojov teraz dáva dohromady tím výskumných pracovníkov a inžinierov pôsobiacich v oblasti umelej inteligencie. Rokuje tiež s viacerými investormi o vložení peňazí do nového podniku. "Niekoľko ľudí do toho investuje," uviedol jeden zo zdrojov. "Je to skutočné a oni sú tým nadšení," dodal.

Musk si podľa zdrojov pre nový projekt zaistil tisíce vysoko výkonných procesorov od spoločnosti Nvidia, ktoré sú potrebné na splnenie jeho cieľa vytvoriť rozsiahly systém umelej inteligencie, ktorý by sa podobal technológii stojacej za systémom ChatGPT.

Minulý mesiac sa pritom Musk pripojil k výzve stovky akademikov, expertov a podnikateľov požadujúcich najmenej polročné pozastavenie vývoja nových modelov umelej inteligencie s ohľadom na "hlboké riziká pre spoločnosť a ľudstvo". Vývojári by podľa výzvy mali túto pauzu využiť na spoločnú prácu na bezpečnostných pravidlách a tiež na vystupňovanie spolupráce so zákonodarcami na silnej regulácii odvetvia.

V roku 2015 sa Musk podieľal na založení spoločnosti OpenAI, neskôr však z jej správnej rady odišiel. Spoločnosť OpenAI, ktorú podporuje softvérový gigant Microsoft, koncom minulého novembra zadarmo sprístupnila systém ChatGPT verejnosti.

ChatGPT dokáže na základe jednoduchých otázok generovať články, eseje, vtipy, ale aj poéziu. Na základe obrovského množstva dát sa podobne ako človek učí, ako odpovedať na podnety používateľov.