ENTER Programiáda pozná finalistov, prihlásilo sa až 76 tímov, víťazov spoznáme v júni (VIDEO)

ENTER Programiáda pozná finalistov, prihlásilo sa až 76 tímov, víťazov spoznáme v júni (VIDEO)

Druhý ročník súťaže ENTER Programiáda, v ktorej si žiaci základných a stredných škôl merajú sily v programovaní, pozná finálovú desiatku. Vybrala ju odborná porota, absolútnych víťazov spoznáme na finálovom kole 7. júna 2023.

76 projektov z celého Slovenska

Do aktuálneho ročníka ENTER Programiády sa prihlásilo rekordných 76 tímov zo 62 škôl z celého Slovenska, čo je takmer dvojnásobok ako vlani. Najviac projektov prišlo z Prešovského kraja (17), nasledoval Košický (12), Žilinský (11), Trnavský a Nitriansky (po 10). Trenčiansky a Banskobystrický kraj majú zhodne zastúpenie (po 6 tímov). Z Bratislavského kraja sa do súťaže zapojili 4 tímy. Spomedzi prihlášok je 24 projektov zo stredných škôl, väčšia konkurencia je v kategórii základných škôl, kde súperí až 52 projektov.

Úlohou tímov bolo vypracovať projekt, ktorý by mal priniesť zlepšenie vo vybranej oblasti pri použití micro:bitov – malých programovateľných počítačov. „Ďakujeme všetkým zapojeným tímom za ich úsilie. Konkurencia bola tento rok mimoriadne vysoká a preto bolo aj rozhodovanie pre porotu mimoriadne náročné. Úprimne nás prekvapila kvalita prihlásených projektov a prihlášok, tímy si na ich príprave dali naozaj záležať a preto platí, že bez ohľadu na to, či sa tímy našli vo finálovej desiatke, alebo nie, potlesk patrí všetkým.“ hovorí manažérka spoločenskej zodpovednosti Telekomu Tatiana Švrčková.

Komu sa podarilo prebojovať do finále?

Stredné školy a gymnáziá

• NATUREBITS, Gymnázium sv. Jána Pavla II., Poprad
• smart rosničky, Gymnázium, Kysucké Nové Mesto
• eCOSQUAD, Súkromná stredná odborná škola ekonomická - Košická Akadémia
• pet feeders, Spojená škola s vyučovacím jazykom maďarským, Senec
• M&M Bits, Stredná priemyselná škola, Bardejov

Základné školy

• microbots, Gymnázium Ivana Kupca, Hlohovec
• iFood team, Základná škola sv. Cyrila a Metoda, Košice
• CZŠ tím, Základná škola s materskou školou, Žiar nad Hronom
• Poškoláci, Základná škola s materskou školou, Liptovský Ján
• Tarantula, Centrum voľného času, Šaľa

Finalisti svoje projekty osobne odprezentujú pred odbornou porotou, a to už 6. júna v Zážitkovom centre vedy Aurelium v Bratislave. O deň neskôr – 7. júna na rovnakom mieste prebehne slávnostné odovzdávanie cien víťazom.

Vyvrcholenie úsilia

ENTER Programiáda je každý rok vyvrcholenie celého vzdelávacieho programu ENTER. Telekom zabezpečuje sady micro:bit hardvéru pre školy, organizuje workshopy pre učiteľov a pomáha pripravovať aj vzdelávacie materiály. Zapojilo sa doň už takmer 700 škôl na Slovensku. Od štartu programu sa podarilo vyškoliť 1500 učiteľov, každý v priemere odučil ďalších približne 40 žiakov. Spolu sa tak s micro:bitom mohlo učiť programovať cca až 60-tisíc žiakov základných a stredných škôl.

Cieľom ENTER-u je viesť deti k tvoreniu a hľadaniu riešení problémov v ich okolí. Aby deti nevyužívali technológie iba pasívne, ale učili sa programovať, aj rozvíjať svoju kreativitu, logicky uvažovať či pracovať v tíme. Viac informácií o projekte ENTER nájdete na webe enter.study