Mimoriadne: Na Slovensku prebieha informačná operácia Ruskej federácie o nebezpečnej radiácii

Mimoriadne: Na Slovensku prebieha informačná operácia Ruskej federácie o nebezpečnej radiácii Foto: SHMU

Na Slovensku aktuálne prebieha informačná operácia Ruskej federácie, ktorej na Slovensku asistuje Ruské veľvyslanectvo, upozorňuje dnes ministerstvo vnútra. Podobná operácia aktuálne prebieha aj v Poľsku. Cieľom hoaxu je vystrašiť krajiny a spôsobiť chaos a paniku.

 Základom informačnej operácie je naratív, že ruská armáda zničila muničný sklad v meste Chmelnickij, následkom útoku má byť únik radiácie z tam uschovanej munície a dôkazom majú byť zvýšené hodnoty miestnych meračov. „Na Slovensku sa šíria hoaxy o tom, že táto radiácia prichádza na naše územie, slovenské hoaxy spomínajú zvýšené namerané hodnoty meračov, šíria sa návody o tom, ako sa vyhnúť žiareniu (napr. sprchovať sa 2-4 krát do dňa), tento hoax sa šíri masovo na Facebooku a cez WhatsApp,“ upozorňuje ministerstvo.

To, že ide o informačnú operáciu Ruskej federácie dokladajú aj zdroje, ktoré primárne šíria túto dezinformáciu. Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku/ Посольство России в Словакии šíri dezinformačný naratív o možnom zamorení Ukrajiny. Hoax šíria ruské dezinformačné účty, slovenské dezinformačné účty, sekundárna propaganda Kremľa na Slovensku, konkrétne osoby vrátane politicky exponovaných osôb, vplyvné účty na Facebooku, nižšie postavené záujmové skupiny, obyčajní používatelia sociálnych sietí a trolovia a platené účty, vymenuváva polícia.

Konkrétne príklady aktuálne šírenej dezinformácie:

„Radiačná situácia na území SR je aktuálne štandardná. Neboli zaznamenané žiadne odchýlky od bežne meraných hodnôt dávkových príkonov žiarenia gama. Na akékoľvek zmeny a prítomnosť umelých rádionuklidov v ovzduší sme pripravení promptne reagovať,“ reaguje Úrad verejného zdravotníctva SR.

Podobnú operáciu rozbehli aj v decembri v súvislosti s cintorínom v Ladomirovej.

Podrobnosti: Slovensko zasiahla ďalšia informačná operácia. Po výsmechu ju nenápadne stiahli

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na ukrajinských a slovenských staniciach neboli zaznamenané významne zvýšené hodnoty radiácie. Všetky dáta sú transparentné a verejnosť ich môže sledovať na stránke: https://remap.jrc.ec.europa.eu/Advanced.aspx

Podobná operácia aktuálne prebieha aj v Poľsku. Poľské orgány zdôrazňujú, že prechodne zvýšené hodnoty prirodzeného radiačného pozadia nie sú ničím nezvyčajným a vyskytujú sa pravidelne, napr. počas zrážok. Cez európsky kontinent vrátane Poľska aktuálne prechádza atmosférický front, ktorý prináša aj výdatné zrážky. Práve tie podľa poľských odborníkov spôsobili „skoky“ v grafoch, na ktoré sa odvolávajú dezinformátori.