Musk poprel, že by kvôli ukrajinskému útoku vypol Starlink

Musk poprel, že by kvôli ukrajinskému útoku vypol Starlink Obálka knihy

Americký miliardár Elon Musk poprel, že by vlani v reakcii na chystaný ukrajinský útok na ruskú námornú flotilu na Kryme v oblasti vypol internetovú službu Starlink vlastnenú jeho spoločnosťou SpaceX. Tvrdenie sa podľa stanice CNN objavuje v novej Muskovej biografii, ktorá sa začne predávať budúci týždeň.

Musk dnes na sieti X, bývalom twitteri, reagoval vyhlásením, že Starlink nad Krymom vypnúť nemohol, pretože tam nikdy aktivovaný nebol.

Ukrajinské úrady podľa Muska kedysi v minulom roku "núdzovo žiadali" o zapnutie služby Starlink pre územie až do krymského Sevastopoľa. Ten Rusko anektovalo v roku 2014 a v jeho prístavoch teraz kotví ruská Čiernomorská flotila, na ktorú ukrajinská armáda údajne vlani cielila ponorkami bez ľudskej posádky s nákladom výbušnín.

Podvodné drony sa priblížili k ruskej flotile, potom ale "stratili spojenie a more ich vyplavilo na breh bez toho, aby spôsobili nejaké škody", uvádza Walter Isaacson, autor Muskovej biografie. Amerického podnikateľa k údajnému rozhodnutiu Starlink vypnúť podľa jeho slov priviedol strach, že Rusko by na takýto ukrajinský útok mohlo odpovedať jadrovými zbraňami.

Musk teraz tvrdí, že Starlink nevypol, pretože v oblasti pôvodne vôbec nebol aktivovaný. Na žiadosť ukrajinských úradov ho však aktivovať odmietol, "pretože keby som súhlasil, SpaceX by bola priamym spoluvinníkom veľkého vojnového činu a eskalácie konfliktu", napísal Musk na svojej sieti X.

Služba Starlink naďalej hrá v konflikte na Ukrajine dôležitú úlohu, uvádza CNN. Musk podľa svojich slov pôvodne Starlink Ukrajine poskytol, "aby ľudia mohli sledovať Netflix, odpočívať a pripojiť sa k on-line vyučovaniu a k ďalším dobrým mierovým veciam, nie k dronovým útokom". O svojom rozhodnutí však začal pochybovať, keď sa Starlink stal užitočným nástrojom ukrajinskej armády. Musk podľa Isaacsona o veci komunikoval s vysokými predstaviteľmi Bieleho domu aj ukrajinským vicepremiérom Mychajlom Fedorovom.

To, že sa americkí a ukrajinskí predstavitelia ocitli v novej situácii, keď boli ohľadom komunikačných systémov odkázaní na milosť nepredvídateľného podnikateľa, vlani na jeseň viedlo k sporom, kto bude platiť za terminály Starlinku. Musk najskôr tvrdil, že projekt nemôže ďalej financovať, a žiadal o prevzatie americkou vládou. Neskôr obrátil a uviedol, že internetové služby na Ukrajine spoločnosť SpaceX platiť bude. Isaacson pripomína, že firma sa nakoniec dohodla s americkou vládou a niektorými európskymi vládami, že títo spojenci Kyjeva zaplatia dodávky ďalších 100-tisíc terminálov Starlinku.