Meta vyvíja nový, výkonnejší systém umelej inteligencie

Meta vyvíja nový, výkonnejší systém umelej inteligencie Ilustr. foto: Eset

Spoločnosť Meta Platforms pracuje na novom systéme umelej inteligencie (AI), ktorý má byť rovnako výkonný ako najvyspelejší model ponúkaný spoločnosťou OpenAI. Uviedol to denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na informované zdroje.

Materská firma Facebooku chce mať svoj nový model AI hotový budúci rok a bude niekoľkonásobne výkonnejšia ako jeho komerčná verzia nazvaná Llama 2.

Flama 2 je model AI založený na modeli jazyka, ktorý je dostupný pre verejnosť pod otvorenou licenciou. To znamená, že je k dispozícii verejnosti a môže byť voľne používaný, upravovaný a šírený. Na trh bol uvedený v júli a je distribuovaný prostredníctvom cloudovej služby Azure spoločnosti Microsoft a má konkurovať ChatGPT firmy OpenAI a systému Bard od Googlu.

Plánovaný systém firmy Meta by mal pomôcť ďalším spoločnostiam vytvárať služby, ktoré produkujú sofistikované texty, analýzy a ďalšie výstupy, uviedol WSJ. Meta očakáva, že nový systém začne trénovať na začiatku roka 2024.

Podniky sa od spustenia systému ChatGPT firmy OpenAI koncom minulého roka vrhli na rodiaci sa trh s generatívnou AI, aby získali nové schopnosti a zdokonalili firemné procesy. Agentúra Bloomberg v júli uviedla, že Apple pracuje na AI podobnej ChatGPT a Bardu a vytvoril vlastný základ známy ako Ajax na vytváranie rozsiahlych jazykových modelov. Testuje aj chatovacieho robota, ktorého niektorí inžinieri nazývajú Apple GPT.